INVESTIȚII AUSTRIECE ÎN ROMÂNIA
România reintră pe radarul investitorilor străini: Executivul austriac Nikolaus Bethlen, care a condus operaţiunile fondului de investiţii Mid Europa pe plan local, dezvoltă împreună cu familia sa, Bethlen Estates, un proiect din domeniul ospitalităţii în satul Criş din judeţul Mureş. În total, au cumpărat zece case. Te costă 150 de euro de persoană pe noapte, cu mic dejun inclus, ca să te cazezi acolo.
Advertisment
PRIMARK VINE ÎN ROMÂNIA
Pregătește-ți banii și tentațiile: cel mai important brand internațional de modă care lipsea de pe piața românească se pregătește să vină în țară anul viitor. Primark va intra pe segmentul preţurilor mici. Și va deschide magazine pe o suprafaţă foarte mare, de până la 5.000 mp, cât un hipermarket, cu 30-40 de case de marcat şi alte câteva zeci de cabine de probă.
BURSA E PE PLUS
Bursa de la București a deschis astăzi pe plus. La ora 12 și 20 de minute, indicele principal BET era în creștere cu 0,50%.
Titlurile zilei
HUAWEI ÎȚI FACE UPDATE
Dacă ești utilizator de laptop Huawei, asta o să-ți placă: anul acesta, toți cei care dețin un astfel de device vor avea acces la actualizarea sistemului de operare Microsoft Windows 11, odată cu disponibilitatea versiunii pentru publicul larg.
ROMÂNII AU INVESIT ÎN LOUIS VUITTON
800.000 de salariați din România au investit, poate chiar fără să știe, milioane de euro în gențile de lux ale francezilor de la Louis Vuitton. Cum? Prin intermediul fondului de pensii private Aripi. Din rândul celor șapte fonduri Pilon II din România, Aripi este singurul care are plasamente la LVMH, potrivit ZF. Și, uite-așa, viitorii pensionari ai țării care cotizează cu 3,75% din venitul brut lunar pentru a avea un ban în plus la bătrânețe, au avut în Trimestrul I din acest an investiții de 14 milioane de euro la Louis Vuitton. Acțiunile companiei franceze sunt pe plus cu 30% de la începutul anului. Iar Aripi are active de 7,3 miliarde de lei. În ultimele 12 luni, fondul de pensii private a înregistrat un randament de 7%.
INVESTIȚII PE PIAȚA BATERIILOR
Industria auto și tehnologia bat palma: LG investește 5,2 miliarde de dolari în producția de minerale pentru baterii de mașini electrice. Asta în condițiile în care compania sud-coreeană încearcă să-și reducă dependența față de China. Piața materialelor pentru baterii este așteptată să se dubleze până în 2026.
PREȚUL BERII SE MĂREȘTE
Amăruie, spumoasă, rece, blondă sau brună, dar… mai scumpă. Inflația va urca prețul berii. În general, producția de băuturi alcoolice devine din ce în ce mai costisitoare, scrie The Wall Street. În Europa, cea mai ieftină bere este în Madrid, Praga și…București. În România se consumă anual 86 de litri de bere pe cap de locuitor.
ECONOMIA CHINEI CREȘTE SPECTACULOS
Produsul Intern Brut al Chinei a urcat cu 7,9% în al doilea trimestru din acest an, față de perioada similară din 2020. Și cu 1,3% față de primul trimestru din 2021. China a depășit Statele Unite la puterea de cumpărare, iar la sfârșitul anului FMI estimează că statul chinez va reprezenta 16,48% din PIB-ul mondial – raportat la puterea de cumpărare. În timp ce americanii vor deține o cotă de 16,28%. Asta înseamnă că populația din China poate cumpăra mai mulți pantofi, mai multe cafele de la Starbucks și mai multe mașni decât americanii.
COMPANIILE SPAȚIALE PRIND TEREN
Banii îți dau aripi. Investițiile în companiile spațiale au atins un nivel record: 4,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru din acest an, potrivit companiei Space Capital din New York. În 2020, investiția totală a fost de 9,1 miliarde de dolari, iar specialiștii spun că sunt șanse să depășim cifrele anul acesta. Îți reamintesc, Richard Branson a călătorit în Spațiu pe 11 iulie, iar compania sa, Virgin Galactic, a adunat până acum 80 de milioane de dolari din vânzările biletelor care duc spre cosmos. Elon Musk e și el pe lista de așteptare. Un bilet costă 250.000 de dolari.