Cel mai avansat robot umanoid din lume a învațat recent câteva trucuri noi care îl aduc mai aproape de capacitățile umane. Compania Boston Dynamics l-a dotat recent pe roboțelul Atlas cu o pereche de mâini potrivite care îl vor ajuta în viitor să lucreze în construcții, scrie Ars Technica.

Pentru robotul umanoid Atlas, dezvoltatorii s-au concentrat mai ales pe locomoție, robotul evoluând de la mersul prin laborator, la mersul pe orice fel de teren instabil imaginabil. Acum Atlas se bucură de noi caracteristici și în jumătatea superioară a corpului.

Dacă anterior Atlas nici măcar nu avea mâini, acum a primit o pereche de mâini simple de tip clemă, cu încheietură și un singur deget în mișcare. Sistemul este unul suficient de bun pentru a-i permite robotului umanoid să ridice diferite lucruri, să mute obiecte și să-și mențină echilibrul. Atlas învață acum cum funcționează legile fizicii și reușește să lucreze precum un om, scrie Ars Technica.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Un videoclip recent cu Atlas de la Boston Dynamics arată cum acesta ridică diferite obiecte precum o scândură mare, o pungă plină cu unelte și o halteră cu greutăți. Atlas învață totul despre forțe fizicii și cum se poate adapta pentru a munci, notează compania.

Robotul alergă, sare și se învârte în timp ce transportă obiecte grele și chiar aruncă o cutie grea de instrumente către partenerul său de construcție, totul fără a-și pierde echilibrul. De asemenea, face toate acestea în timp ce stă pe schele instabile și pe trasee improvizate din scânduri, astfel încât pământul se mișcă constant sub picioarele lui Atlas la fiecare pas.

Ridicatul lucrurilor este primul pas pentru ca robotul să reușească în viitor să lucreze pe un șantier de construcții accidentat. Capacitatea simplă de prindere cu mâinile sale arată că Atlas poate zdrobi acum tot ceea ce ridică, dar următorul set de experimente îl va învăța pe Atlas să fie mai util și mai aproape de caracteristicile umane, scrie Ars Technica