Un neurologul de la Princeton pe nume Michael Graziano avertizează într-un eseu publicat de The Wall Street Journal cu privire la roboții umanoizi dotați cu inteligență artificială care ar putea fi sortiți să devină sociopați în viitor, un pericol real pentru ființele umane.
Advertisment
Odată cu creșterea chatbot-urilor precum ChatGPT, sisteme puternice care pot imita mintea umană într-o măsură impresionantă, instrumentele bazate pe inteligență artificială au devenit mai accesibile ca niciodată, scrie Futurism. Ce deosebește aceste instrumente de ființele umane este conștiința, fără de care omul ar deveni practic sociopat, amintește Graziano.
Deși, spune neurologul, “ChatGPT nu poate ieși din ecran să ucidă pe cineva”, dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale ar putea avea totuși consecințe reale de care ar trebui să ne ferim în viitorul apropiat.
Titlurile zilei
„Dacă vrem să știm dacă un computer este conștient, atunci trebuie să testăm dacă computerul înțelege cum interacționează mințile conștiente”, argumentează Graziano. „Cu alte cuvinte, avem nevoie de un test Turing invers: să vedem dacă computerul poate spune dacă vorbește cu un om sau cu alt computer prin întrebări”. Dacă nu reușim să înțelegem acele întrebări dificile, ne-am putea confrunta cu consecințe sumbre, scrie Futurism.
În opinia profesorului, „O mașină sociopată care poate lua decizii în consecință ar fi puternic periculoasă”. „Deocamdată, chatboții sunt încă limitati în abilitățile lor; sunt în esență jucării. Dar dacă nu ne gândim mai profund la conștiința mașinii, într-un an sau cinci ani ne putem confrunta cu o criză reală.”, avertizeazp Graziano.