Activitatea firmelor din zona euro s-a contractat mai puţin decât se estima la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care presiunile asupra preţurilor s-au atenuat, potrivit unui sondaj care sugerează că recesiunea din blocul comunitar ar putea să nu fie atât de profundă pe cât se credea.

Indicele compozit final al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI) pentru zona euro, considerat un bun indicator al sănătăţii economice, a crescut la 49,3 în decembrie, de la 47,8 în noiembrie, peste estimarea preliminară de 48,8, scrie Reuters.

În timp ce indicele a fost sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie din iulie, luna decembrie a fost un maxim al ultimelor cinci luni. Datele finale au fost compilate mai devreme decât de obicei luna trecută din cauza sezonului de sărbători.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Economia zonei euro a continuat să se deterioreze în decembrie, dar intensitatea încetinirii s-a temperat pentru a doua lună la rând, ceea ce indică, în mod provizoriu, o contracţie a economiei care ar putea fi mai blândă decât s-a anticipat iniţial”, a declarat Joe Hayes, economist senior la S&P Global Market Intelligence.

“Cu toate acestea, există puţine dovezi în rezultatele sondajului care să sugereze că economia zonei euro ar putea reveni la o creştere semnificativă şi stabilă în curând.”

Un sondaj Reuters din decembrie a prezis că economia regiunii s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru şi că va face acelaşi lucru cu 0,4% în acest trimestru.

Cererea globală a scăzut pentru a şasea lună consecutiv, deşi într-un ritm mai puţin pronunţat decât se credea iniţial. Indicele PMI al noilor afaceri a sărit la 47,0 de la 45,8, cu mult peste estimarea de 46,5.

Un PMI care acoperă industria dominantă a serviciilor din blocul comunitar a urcat până la o distanţă foarte mică de punctul de echilibru, înregistrând 49,8 faţă de 48,5 în noiembrie. Estimarea preliminară a fost de 49,1.

Presiunile asupra preţurilor în acest sector s-au atenuat luna trecută, deşi au rămas ridicate. Indicele preţurilor de producţie a scăzut la 61,0 de la 62,3 şi la cel mai scăzut nivel din august.

Acest lucru va fi probabil bine primit de factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană, care au înăsprit politica monetară pentru a încerca să limiteze inflaţia care depăşeşte considerabil ţinta lor.