Ultimele date privind inflaţia din SUA, care au fost mai bune decât se aşteptau analiştii şi au arătat o încetinire a creşterii preţurilor, au sporit speranţele investitorilor că ciclul de creştere a dobânzilor de către Rezerva Federală este aproape de final, scrie Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Advertisment
Fed a trecut însă la o viteză mai mică de creştere a ratelor dobânzilor, indicând însă că este de aşteptat ca majorările să continue şi în 2023.
După mai multe creşteri ale ratei dobânzii de câte 0,75%, Fed a stabilit încă una, dar cu o valoare mai mică: 0,5%. Acest lucru duce intervalul ţintă pentru fondurile rezervei federale la 4,25 – 4,5%, cea mai mare rată a dobânzii din ultimii 15 ani. Indicele preţurilor de consum din noiembrie a încetinit la 7,1% pentru cele 12 luni care s-au încheiat în noiembrie, cea mai mică creştere anuală din 2021 încoace şi a cincea scădere consecutivă. Datele au fost mai bune decât aşteptările, după cifra de 7,7% înregistrată în octombrie. Inflaţia de bază a scăzut, de asemenea, de la 6,3 la 6%. Acest lucru arată în mod clar că politica Fed funcţionează.
Titlurile zilei
Există însă un element îngrijorător – inflaţia în zona serviciilor a accelerat din nou luna trecută. Fed are un control mai mare asupra preţurilor serviciilor, astfel că o inflaţie fierbinte a serviciilor ar putea sugera că Rezerva Federală ar avea nevoie ca economia să se răcească mai mult. Majorarea ratei dobânzii de aseară semnalează o schimbare a vitezei viitoarelor creşteri ale ratelor dobânzilor, dar nu este schimbarea de politică aşteptată de piaţă. Politica de majorare a ratelor dobânzilor va continua probabil şi anul viitor.
Perspectivele privind ratele dobânzilor au arătat că 17 dintre cei 19 membrii ai Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă (FOMC) ar duce ratele peste 5% în 2023, iar unii văd ratele crescând peste 5,25% anul viitor. Dar pieţele de obligaţiuni iau în calcul creşteri mai mici ale dobânzilor, rezistând într-un fel estimărilor Fed. Pentru 2024, FOMC, comitetul care stabileşte ratele dobânzilor, a estimat că acestea vor scădea la 4,1%, un nivel mai ridicat decât cel indicat în septembrie.
Pieţelor nu le place noţiunea de creştere a ratelor dobânzilor. Ratele mai mari ale dobânzilor scumpesc creditele şi încetinesc creşterea economică. Rezumatul proiecţiilor economice de la Fed arată că banca centrală se aşteaptă la un avans al PIB de 0,5% pentru 2023, cu o anticipare mediană a inflaţiei de bază la 4,8%, cu 0,3% mai mare decât cea prognozată în septembrie. Iar investitorii sunt îngrijoraţi că, fiind atât de prudentă, politica Fed ar putea să îşi depăşească obiectivul şi să facă economia americană să alunece în recesiune.
Pentru investitorii de pe pieţele americane, toată această situaţie lasă să se întrevadă un 2023 cu acelaşi comportament al pieţei ca anul acesta, până la un punct. Faptul că prognoza pentru 2024 indică o scădere a dobânzilor ar putea semnala că anul viitor va veni schimbarea de politică mult aşteptată. Cu evaluări ale companiilor deja mai mici decât în urmă cu un an, acest lucru ar putea readuce cumpărătorii pe pieţe.