Indicele preţurilor de consum din Statele Unite (CPI) a crescut cu doar 0,1% în noiembrie, semn că inflaţia din SUA – ajunsă recent la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani – începe să cedeze teren, scrie MarketWatch.

Economiştii intervievaţi de The Wall Street Journal, cel mai puternic ziar de business din lume, anticipau un plus de 0,3%.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,1% de la 7,7% în luna precedentă, ajungându-se astfel la cel mai redus nivel de la sfârşitul lui 2021 încoace. În iunie, indicele CPI ajungea la 9,1%.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Evoluţia modestă din luna noiembrie se simte însă din plin pe bursele americane. Indicele Dow Jones Industrial Average avea plus 2,1% în premarket la ora redactării ştirii. S&P 500 şi Nasdaq Composite se apreciau cu 3%, respectiv 4%, conform MarketWatch.

Datorită noilor date privind inflaţia, investitorii mizează acum pe o creştere mai înceată a ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană), de la 75 de puncte de bază la 50 de puncte.

Excluzând costurile legate de energie şi alimente, inflaţia din SUA a urcat cu 0,2%, cea mai mică creştere din august 2021. Wall Street anticipa un avans de 0,3% pe respectivul indicator, respectiv inflaţia de bază (core inflation).

Aici, rata anuală a coborât de la 6,3% la 6%. Fed-ul vede inflaţia de bază drept un indicator mai clar pentru viitoarele trenduri ale preţurilor.

În vestul Europei, indicii FTSE 100 din Londra şi DAX din Frankfurt urcau cu 0,8%, respectiv 1,9%. La Paris, CAC 40 se aprecia cu 1,7%, iar FTSE MIB din Milano avea plus 1,8%. Indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra o creştere de 1,6%.

La Bucureşti, indicele de referinţă BET era pe minus cu 0,8%, conform datelor BVB.

Context

Deşi preţurile din Statele Unite nu mai cresc într-un ritm atât de alert, economiştii şi reprezentanţii Fed spun că inflaţia va ajunge, cel mai probabil, la nivelurile pre-Covid de 2% abia în 2024 sau chiar în 2025, notează MarketWatch.

Banca centrală din SUA încearcă să reducă inflaţia printr-o serie de majorări a dobânzii de referinţă care ar reduce cererea pentru muncă, bunuri şi servicii.

Totuşi, marea întrebare rămâne în continuare dacă măsurile adoptate de Fed vor declanşa sau nu o recesiune. În acest sens, o bună parte din economişti sunt mai degrabă sceptici şi prezic o încetinire a economiei americane în 2023.