După discuții intense cu sindicatele, Guvernul Ciucă a decis să majoreze salariului minim pe economie la 1 ianuarie de 2.550 lei brut la 3000 lei brut, adică cu 450 lei brut. Din acești bani în plus, 200 de lei nu vor fi taxați nici cu impozitul pe venit, de 10%, nici cu celebrele contribuții, de 25%. Așa că net salariul minim va fi 1863 lei.
Advertisment
Întrebarea la care nu există un răspuns al Guvernului este dacă cei 200 de lei fără taxe și impozite se aplică și salariilor mai mari decât salariul minim. Dacă nu ar fi așa, am ajunge în situația în care cineva cu un salariul mai mare decât salariul minim ar lua în mână mai puțin decât cel cu salariul minim.
De asemenea, Guvernul a decis ca salariul minim din construcții să crească de la 3000 lei brut la 4000 lei brut, cu păstrarea tuturor facilităților fiscale, respectiv nu se plătește impozitul pe venit de 10% și contribuție de sănătate. În mână, salariul minim în construcții ajunge la 3150 lei față de 2362 lei acum.
În agricultură și industria alimentară, care beneficiază de aceleași facilități fiscale ca în construcții, salariul minim nu crește ca în construcții, așa că rămâne la 3000 lei brut, adică 2362 lei net.
Patronatele nu sunt de acord cu acest montaj al Guvernului, care începe să devină extrem de complicat și inechitabil. Confederația Concordia, care reunește cele mai mari companii, cu cei mai mulți salariați, este de acord cu majorarea salariului minim de la 2550 lei la 3000 lei brut, dar cere ca cei 450 de lei să nu mai fie deloc taxați de către stat, nu numai 200 de lei.
De asemenea, Concordia cere că toți salariații să beneficieze de această facilitate, respectiv cei 450 de lei să nu fie taxați deloc. Adică toate salariile, indiferent de valoarea lor, să benefieze de această facilitate, nu numai cei care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Creșterea salariului minim a fost cea mai bună măsură pentru economie din ultimul deceniu. Dar cel mai mult câștigă din creșterea salariului minim statul pentru că 100% din salariile minime din economie sunt în sectorul privat.