Problema nu este investigația Consiliului Concurenței legată de ROBOR, ci cât de relevant este indicele  atâta timp cât se fac prea puține tranzacții la dobânzile care formează ROBOR-ul.

Consiliul Concurenței a început o investigație legată de modul în care cele zece bănci care cotează pentru ROBOR stabilesc dobânzile. Toată lumea a aplaudat începerea acestei investigații, dar vom vedea dacă autoritatea de concurență va găsi dovezi prin care să demonstreze că băncile s-au înțeles între ele cum să coteze dobânzile, astfel încât ROBOR-ul să crească cât mai mult.

ROBOR-ul este o medie aritmetică a dobânzilor cotate de cele zece bănci, iar ceea ce rezultă este folosit ca un indice de referință pentru creditele acordate de bănci companiilor și persoanelor fizice. Problema nu este această investigație, ci modul cum se calculează ROBOR-ul. El este un indice artificial pentru că se fac prea puține tranzacții la aceste dobânzi care sunt folosite în calculul ROBOR-ului. Au fost zile în care  pur și simplu nu s-a făcut nicio tranzacție la dobânzile respective, deci ar putea fi nerelevant pentru piață.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Dar aceste dobânzi cotate de bănci sunt peste piață, de multe ori cu mult peste piață. Sunt și peste cea mai mare dobândă a BNR, rata Lombard, la care băncile se pot împrumuta direct de la Banca Centrală.
ROBOR la 3 luni este de 8,3%, dar băncile se pot împrumuta de la BNR, și chiar o fac, la o dobândă de 7,25%, deci sub ROBOR. Mai mult decât atât, pe piața interbancară, acolo unde băncile se împrumută între ele cel mai mult, dobânda a fost în octombrie de 6,37%, față de un ROBOR de peste 8%.

Pe 1 noiembrie, dobânda de pe piața interbancară, acolo unde chiar se fac tranzacții, a fost de 6,5%, iar ROBOR de 8,2%. Sunt multe anomalii în piață și este foarte greu de explicat către public, în primul rând de către BNR, cât de relevant este ROBOR-ul, atâta timp cât la dobânzile respective se fac prea puține tranzacții între bănci sau chiar deloc. Dacă ROBOR-ul ar fi avut în spate tranzacții relevante, nu s-ar fi ajuns la această investigație.