Băncile trebuie să majoreze din nou dobânzile la depozitele în lei nu pentru că ar vrea, ci pentru că au nevoie de lei.

Piața economiilor nu mai crește, oamenii nu prea mai au bani de economisit având în vedere scăderea accelerată a puterii de cumpărare. În august, datele BNR arată că soldul economiilor în lei și în valută a scăzut față de luna anterioară. Creșterile de prețuri nu sunt acoperite printr-o creștere a veniturilor, pentru că salariile nu pot să fie majorate în ritmul în care a explodat inflația.

CEC Bank, care este în topul băncilor care atrag bani de la populație prin depozite bancare și de economii, a deschis noul val de creștere a dobânzilor, majorând dobânda la depozite la 8% și 8,2% pe un an, și 8,5% și 8,7% pe trei ani. Mai mult ca sigur că și celelalte bănci vor fi nevoie să majoreze dobânzile la depozite, în primul rând ca să nu le plece banii la alte bănci, și în al doilea rând că și ele au nevoie de lei.

Ca să oprească al doilea val al inflației, pentru că pe primul nu a avut cum, Banca Națională a strâns politica monetară și lichiditatea din piața interbancară atît de mult încât băncile s-au trezit cu deficite importante de lichiditate.

Bineînțeles că se pot împrumuta de la BNR, asta și fac, dar acest lucru nu rezolvă problema în totalitate, de a crește economiile populației, dar și ale companiilor.

Băncile pot să crească dobânzile la depozite, dar întrebarea este dacă populația și companiile mai au bani diponibili de a pune deoparte în actualele condiții de piață. Acest lucru îl vom vedea în următoarele luni.

Dar până la urmă, totul depinde de creșterea salariilor, iar aici avem mari semne de întrebare pentru anul viitor, pentru că nici companiile nu sunt într-o situație extraordinară.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE