In prima parte a anului, companiile au fost lovite de cresterea rapida, peste noapte a Roborului de 3 ori, de la 3% la aproape 9%. La inceput toata lumea credea ca aceasta crestere va fi doar pe moment, mai ales ca Bancile Centrale spuneau la unison ca aceasta crestere a inflatiei este tranzitorie, Venita din niste chestii punctuale, piata energiei si razboiul din Ucraina.

Dupa cresterea Robor, a urmat cresterea IRCC-ului,dobinda de referinta pentru creditele ipotecare si de consum acordate populatiei, intr-un ritm mai lent, dar tot crestere este. Cu o intirziere de 6 luni, cresterea IRCC -ului vine puternic din urma. Acum IRCC-ul este de 2,56%, de la 1 octombrie va creste la 3,9% iar de la 1 ianuarie va creste la peste 5,7%. Adica se dubleaza. Acest ritm de crestere va fi greu de platit, pentru ca vine pe fondul scaderii puterii de cumparare avind in vedere ca aceasta crestere exploziva a preturilor nu este acoperita de majorarea salariilor.

Drama este ca economia scade, consumul scade, iar companiile, in special cele romanesti, nu prea mai au bani de cresteri salariale. Inflatia nu va scadea atit de usor, iar dobinzile vor mai creste. Este adevarat ca de o luna Roborul stagneaza, nu mai creste, dar situatia este extrem de tensionata pentru ca statul are nevoie de bani pentru buget si ofera dobinzi mai mari. BNR crede ca la anul va reusi sa scada inflatia de la 15% la 7-8%, deci la jumatate, dar va fi foarte greu daca preturile la energie nu vor scadea, iar razboiul din Ucraina nu se va opri. Asa ca dobinzile nu vor scadea asa de repede. Pina una alta vor creste. Si vorba Mihaelei Bitu, presedintele ING Bank: Impactul dobinzilor in crestere este semnificativ. Ne straduim sa venim in intimpinarea clientilor in dificultate cu solutii individualizate.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE