Tranzacționarea pe una dintre cele mai vechi piețe din lume, piața aurului, depinde în prezent de seifurile din subteranele Londrei. Sistemul, care include aur în valoare de aproximativ 500 de miliarde de dolari, este folosit cu puține schimbări în ultimii 20 de ani.

David Tait, care conduce Consiliul Mondial al Aurului, crede că este timpul pentru o schimbare și propune pachetul Gold 24/7. Fostul managing director al Credit Suisse încearcă să digitalizeze această piață și să construiască o bază de date care folosește tehnologia blockchain pentru a ține evidența tuturor lingoului de aur din lume.

Odată ce acest sistem este pus în funcțiune, spune el, ar trebui să fie posibil să apară un token digital susținut de aurul fizic, care poate fi tranzacționat mai ușor.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Însă jucătorii din piață sunt sceptici că revizuirea propusă va demara măcar, pentru că încercările anterioare de a face chiar și mici modificări pe această piață au eșuat. Principalul obstacol va fi convingerea marilor jucători să adopte un proiect care riscă să le erodeze dominația. Printre ei se numără JPMorgan Chase și HSBC Holdings, cele mai mari două bănci implicate în procesarea tranzacțiilor. Aceștia susțin că punctul forte al aurului este tocmai existența sa fizică, așa că digitalizarea este sortită eșecului.

Am discutat subiectul cu Victor Dima, manager de trezorerie la Tavex România.

“Nu putem nega cu siguranță tehnologia blockchain. Este o tehnologie care are un viitor frumos pe piața internațională. Cu toate acestea, ceea ce am învățat de când lucrez la Tavex este că fiecare investiție aduce un anumit risc. Implicit investițiile în aur au fost tot timpul dominante pe piețele mondiale. Cu toate acestea, este important să știm că diferența dintre aurul fizic și aurul tranzacționabil online este faptul că atunci când avem aur fizic, acesta este în posesia noastră și îl avem, totodată, ca monedă de schimb, dar și ca bun.”, a povestit Victor Dima, manager de trezorerie la Tavex România.