Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de propuneri pentru a limita creşterea preţurilor la energie care a zguduit Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina, subliniind în acelaşi timp că solidaritatea UE cu Kievul va fi “de nezdruncinat”, scrie Reuters.

Preţurile la energie şi inflaţia au crescut vertiginos în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, deoarece Moscova a redus livrările de gaze ca răspuns la sancţiuni, ceea ce i-a determinat pe unii, în special pe cei de extremă dreapta, să susţină că sancţiunile afectează mai mult UE şi ar trebui să fie atenuate.

În timp ce prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a fost invitata de onoare a discursului anual privind starea Uniunii în Parlamentul UE, von der Leyen a declarat că sancţiunile au un impact real asupra Rusiei şi că acestea vor rămâne în vigoare.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de linişte”, a declarat von der Leyen, care urma să se deplaseze la Kiev în cursul zilei de miercuri pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. “Suntem implicaţi pe termen lung”.

“Şi mă aflu aici cu convingerea că, prin curaj şi solidaritate, Putin va eşua şi Europa va învinge”, a declarat ea în faţa adunării de la Strasbourg, Franţa, îmbrăcată în albastru şi galben – culorile steagului Ucrainei şi al UE.

Von der Leyen, ale cărei propuneri pentru a ajuta gospodăriile şi companiile europene includ impunerea de reduceri ale consumului de energie electrică în întregul bloc, a declarat că blocul lucrează pentru a proteja gospodăriile şi companiile.

Una din propuneri priveşte limitarea veniturilor companiilor de electricitate cu costuri reduse, pentru a obliga firmele producătoare de combustibili fosili să împartă profiturile pe care le obţin din creşterea preţurilor la energie.

“În aceste vremuri, este greşit să realizăm venituri şi profituri record extraordinare beneficiind de război şi pe spinarea consumatorilor noştri. În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărţite şi canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat ea.

Într-un moment în care Ucraina lucrează la securizarea teritoriului pe care l-a recucerit de la forţele de ocupaţie ruseşti într-o contraofensivă rapidă, von der Leyen a declarat că nu este momentul ca blocul să-şi modifice poziţia.

Aproape o mie de companii internaţionale au părăsit Rusia. “Armata rusă ia cipuri de la maşinile de spălat vase şi frigidere pentru a-şi repara echipamentele militare, pentru că au rămas fără semiconductori”.

Ea a declarat că Europa s-a diversificat şi s-a îndepărtat de energia rusă, dar Moscova încă “manipulează în mod activ” piaţa, iar preţurile la gaze au crescut de peste 10 ori faţă de perioada de dinaintea pandemiei COVID-19.

Omagiind-o pe regina Elisabeta a Marii Britanii, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 96 de ani, von der Leyen a spus că actualele crize îi amintesc de cuvintele pe care regina le-a spus odată: “Vom reuşi – şi acest succes va aparţine fiecăruia dintre noi”.