• Eurostat a publicat luni primele estimări privind consumul individual efectiv din țările Uniunii Europene, în care România se situează peste Grecia, Ungaria și Bulgaria în ceea ce privește puterea de cumpărare.
  • Țara noastră avea în 2020 un consum anual efectiv situat la 79% din media UE. Mai exact, românii aveau anul trecut o putere de cumpărare cu 21% sub media UE.

Consumul individual real (AIC) este o măsură a bunăstării materiale a gospodăriilor, explică Eurostat. În 2020, AIC pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare (PPS) variază între 61% și 131% din media UE în cele 27 de state membre.

Astfel, în 2020, nouă state membre au înregistrat un AIC pe cap de locuitor peste media UE.

Primele estimări ale parităților puterii de cumpărare pentru 2020. Foto. Eurostat

Cel mai ridicat nivel din UE a fost înregistrat în Luxemburg, cu 31% peste media UE, urmat de Germania (23% peste) și Danemarca (21% peste).

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Țările de Jos (Olanda), Austria, Finlanda, Belgia, Suedia și Franța au înregistrat niveluri între 5% și 20% peste media UE.

În treisprezece state membre, AIC pe cap de locuitor s-a situat între media UE și 25% sub aceasta. În Cipru, Italia, Lituania și Irlanda, nivelurile au fost cu 10% sau mai puțin sub media UE, în timp ce în Spania, Cehia, Portugalia, Malta, Polonia și Slovenia nivelurile au fost între 11% și 20% mai mici.

România, Estonia și Grecia s-au situat între 21% și 25% sub media UE.

Cinci state membre au înregistrat AIC pe cap de locuitor cu 25% sau mai mult sub media UE. Slovacia, Letonia, Ungaria și Croația s-au situat între 25% și 35% sub media UE, în timp ce Bulgaria a înregistrat un AIC pe cap de locuitor cu 39% sub media UE.

PIB-ul pe cap de locuitor a variat de la 55% din media UE în Bulgaria la 266% în Luxemburg, mai arată raportul Eurostat.

Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, o măsură a activității economice, prezintă, de asemenea, diferențe substanțiale între statele membre ale UE.

În 2020, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPS a variat între 55% din media UE în Bulgaria și 266% în Luxemburg. Zece state membre au înregistrat un nivel al PIB pe cap de locuitor peste media UE în 2020.