Restart pentru IMM Invest Plus: cu un buget de 4 mld. de euro, programul reîncepe luni. Comisia Europeană a aprobat 4 mld. de euro în ajutoare de stat pentru companiile din România. Ministerul de Finanţe îi va folosi pentru IMM Invest.

Comisia Europeană a aprobat un pachet de sprijin pentru companiile din România în valoare de aproape 20 de mld. de lei (4 mld. euro), au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Guvernul, prin Minis­terul Finanţelor, va folosi aceste fonduri pentru supli­men­tarea programului IMM Invest Plus, scrie ZF.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„Această schemă de ajutor de stat va permite păstrarea locurilor de muncă, va asigura viabilitatea şi va contribui la dezvoltarea activităţii IMM-urilor şi a întreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piaţă medie. Sprijinim mediul privat şi vom continua să facem acest lucru, aşa cum ne-am angajat de la bun început, IMM-urile fiind unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice“, a spus Adrian Câciu, ministrul finanţelor.

În comunicatul Comisiei Europene se precizează însă că acest ajutor de stat poate fi folosit pentru orice companie, indiferent de mă­rime sau sectorul în care activează.

„Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde euro aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele. Continuăm să ne afirmăm sprijinul faţă de Ucraina şi de poporul său. În acelaşi timp, continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naţionale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util“, spune vicepreşedinta Comisiei Europene Margaret Vestager.

În cadrul acestei măsuri, ajutorul va lua formă de garanţii pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 mld. euro şi granturi directe, cu un buget maxim de 390 mil. euro. Schema urmăreşte să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun în continuare de suficiente lichidităţi, permiţând băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale, mai precizează reprezentanţii Comisiei Europene.

Programele se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

În cei doi ani de când a fost instituită schema de ajutor de stat derulată prin IMM Invest, au fost creditate cu garanţii de la stat 60.000 de companii, cu o valoare totală de 33 mld. lei (6,8 mld. euro.)

Pentru investiţii, plafonul maxim care poate fi acordat pentru un beneficiar este de 10 mil. lei (2 mil. euro) şi pentru capital de lucru plafonul este la jumătate: 1 mil. euro. Procentul de garantare poate fi de maxim 90% din credit. Schema se va derula până la finalul lui 2022 şi are patru componente: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod şi Garant Construct.