Miniştrii energiei din ţările Uniunii Europene se reunesc vineri pentru a căuta soluţii dintr-o listă lungă de posibile măsuri pentru a proteja cetăţenii de preţurile foarte mari la energie, în apropierea iernii, scrie Reuters.
Advertisment
Discuţiile se bazează pe un set de propuneri făcute de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre care se numără plafonarea preţului la gazul rusesc, o taxă pe profit pentru centralele electrice care nu folosesc gaz, o reducere a cererii de energie electrică la nivelul întregului bloc şi linii de credit de urgenţă pentru firmele din energie.
Diplomaţii UE au declarat că ţările au părut să sprijine în general măsurile de asigurare a lichidităţilor pentru companii, iar unele au susţinut, de asemenea, reducerea cererii de energie electrică.
Titlurile zilei
Alte propuneri au fost mai controversate. Plafonarea preţului la gazul rusesc nu a reuşit până acum să obţină sprijinul majorităţii ţărilor, unele dintre ele punând la îndoială modul în care ar putea contribui la reducerea preţurilor, având în vedere volumele reduse de gaz pe care Moscova le trimite în prezent în Europa.
“Intenţia noastră este, în primul rând, să reducem preţurile. Un plafon doar pentru gazul rusesc nu va duce la scăderea preţurilor”, a declarat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, pentru Reuters.
Statele baltice se numără printre cei care susţin această idee, argumentând că o plafonare a preţurilor ar priva totuşi Moscova de venituri pentru a finanţa activităţile militare din Ucraina.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va înceta să mai furnizeze gaze Europei dacă va impune un plafon de preţ. Sprijinul pentru această politică este redus în rândul statelor din Europa Centrală şi de Est care nu sunt dispuse să piardă livrările din ce în ce mai reduse pe care le mai primesc.
Livrările de gaze ruseşti prin gazoducte prin cele trei rute principale către Europa au scăzut cu aproape 90% în ultimele 12 luni, arată datele Refinitiv. Moscova a pus reducerile de aprovizionare pe seama problemelor tehnice cauzate de sancţiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.
Nu se aşteaptă ca ţările UE să aprobe vineri nicio politică, ci mai degrabă să dea un semnal Bruxelles-ului cu privire la opţiunile care au suficient sprijin pentru a fi transformate în propuneri finale. Deciziile urgente ale UE sunt de obicei adoptate de o majoritate de ţări, dar unele pot necesita aprobarea unanimă.
Ideea de a recupera veniturile obţinute de la producătorii de energie electrică care nu folosesc gaze naturale şi de a cheltui banii pentru a reduce facturile consumatorilor a stârnit, de asemenea, rezistenţă.
Propunerea UE ar urma să limiteze la 200 de euro (199,86 dolari) pe megawatt/oră preţul plătit pentru energia electrică producătorilor care nu sunt pe bază de gaz şi s-ar aplica producătorilor eolieni, nucleari şi de cărbune, potrivit unui proiect consultat de Reuters.
Preţurile europene la energie sunt stabilite de obicei de centralele pe gaz, iar plafonul ar avea ca scop reducerea costului energiei electrice produse de centralele care nu sunt expuse la preţurile galopante ale gazelor europene – care luna trecută au ajuns de 12 ori mai mari decât la începutul anului 2021.
Franţa, unde se află cel mai mare număr de centrale nucleare din Europa, a pus la îndoială faptul că aceeaşi limită ar trebui să fie aplicată tuturor generatoarelor.
“A avea un singur plafon pentru toate modurile de producere a energiei şi pentru toate ţările UE este un lucru pe care îl punem sub semnul întrebării”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului francez al Energiei.
Sursa a declarat că Parisul a susţinut un plafon de preţ al UE pentru gazul rusesc prin conducte, dar a avertizat că plafonarea preţurilor la gazele naturale lichefiate ar putea face ca UE să piardă în faţa altor ţări în ceea ce priveşte aprovizionarea atât de necesară.
Un diplomat UE a declarat că un “grup mare” de state caută o formă de plafonare a preţurilor la energie pentru a reduce facturile, printre ideile aflate în discuţie numărându-se un preţ la gazul utilizat pentru producerea de energie şi un plafon la nivel de bloc pentru toate importurile de gaz.
“Întrebarea este ce şi cum se plafonează. Acesta este diavolul din detalii”, a declarat diplomatul.