Încasările statului din TVA, barometru pentru expansiunea consumului, principala ramură a PIB, au încetinit brusc în iulie, la o creştere de sub 6%, de la creşteri de aproape 30% în lunile anterioare, scrie ZF. Asta arată analiza datelor din execuţia bugetului general consolidat din iulie 2022.

Consumul a scăzut în realitate, chiar dacă vânzările au fost umflate puternic de creşterea preţurilor. Încasările la bugetul de stat din impozitul pe profit au crescut cu 40% în iulie 2022, faţă de iulie 2021, până la 6,3 mld. de lei. Încasările din impozitul pe venit şi salarii au crescut însă cu doar 9%, până la 2,5 mld. de lei.

Am discutat subiectul cu Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Oricât de ciudat, poate, ar suna, cam toată lumea – economiștii, băncile centrale – vor să încetinească consumul pentru că acest consum este generator de inflație. Și dacă vrei să încetinești creșterea inflației, trebuie să încetinești consumul. Asta se încearcă și prin creșterile de dobânzi. Scopul este să se scadă consumul, astfel încât creșterea prețurilor să fie domolită.”, a declarat Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.