Raiffeisen Bank listează miercuri prima emisiune de obligăţiuni sustenabile la Bursă de Valori Bucureşţi (BVB), în valoare de 500,85 milioane de lei.
Advertisment
Obligaţiunile, care se vor tranzacţiona sub simbolul bursier RBRO27A pe Piaţă Reglementată a bursei, reprezintă prima emisiune de obligăţiuni sustenabile pe care Raiffeisen Bank o listează la BVB şi a 5-a emisiune de obligaţiuni tranzactionabilă la bursă, valoarea tuturor celor cinci obligaţiuni emise de Raiffeisen Bank fiind de peste 3 miliarde de lei.
Obligaţiunile sustenabile, de tip senior, eligibile, nepreferentiale, denominate în lei care intră la tranzacţionare au o maturitate de 5 ani fiind scadente în 2027 şi o dobândă fixă anuală de 8,920 %.
Titlurile zilei
„Prin listarea de astăzi a obligăţiunilor sustenabile emise de Raiffeisen Bank, înregistrăm o premieră la Bursă de Valori Bucureşţi, fiind primele obligăţiuni de acest tip care vor fi listate la bursă. Succesul realizării acestei emisiuni, precum şi listarea ei la bursă demonstrează încă o dată că piaţă de capital locală devine o sursă importantă de finanţare pentru companiile care ţintesc implementarea de proiecte sustenabile. Noi, la Bursă de Valori Bucureşti, ne propunem să consolidăm această direcţie pe care o considerăm importantă în dezvoltarea României, şi anume, sustenabilitatea proiectelor finanţate prin piaţă de capital şi ne dorim că şi alţi emitenţi să urmeze exemplul Raiffeisen Bank”, a spus Adrian Tănase, CEO Bursă de Valori Bucureşti.
“Suntem mândri că prin această emisiune de obligăţiuni marcam o noua premieră pe piaţă de capital locală, confirmând, din nou, rolul nostru de pionierat şi angajamentul de a sprijini o dezvoltare durabilă a economiei romanesti. Aspectele sociale, cât şi cele legate de mediu, sunt constant în radarul investitorilor, astfel că ne bucura interesul crescut manifestat de investitorii institutionali pentru această emisiune de obligăţiuni sustenabile”, a declarat Romulus Mircea, Director Executiv Managementul Activelor şi Pasivelor Raiffeisen Bank.
Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor durabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise în Cadrul pentru Obligaţiuni Sustenabile al băncii. Minimum 50% din fonduri vor fi direcţionate pentru finanţarea de proiecte sociale – finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel naţional, locuinţe accesibile, acces la servicii esenţiale de sănătate, educaţie şi infrastructură. Diferenţa va fi alocată finanţării proiectelor care susţîn tranziţia verde – clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, de eficientă energetică, transport şi agricultură ecologice, proiecte de prevenire şi control al poluării, economie circulară, administrarea durabilă a resurselor de apă.