În urma discuțiilor aprinse legate de piața energiei, OPCOM vine cu o propunere, care limitează drastic profiturile companiilor producătoare de energie, fără a interveni în prețurile de vânzare de pe piață și impune o “contribuție de solidaritate”, conform unui document obținut de Aleph Business. Pentru producătorii din surse “clasice”, OPCOM propune, la alegere, două tipuri de decontare a tranzacțiilor. Fie la un preț stabilit de ANRE, fie va fi asumat pe proprie răspundere de producător, și va fi costul de producție mediu al ultimelor trei luni plus un profit de maximum 10%. Cu alte cuvinte, spre exemplu Hidroelectrica, cu un cost de producție de 130 de lei/MWh, va primi un preț de 143 de lei, chiar dacă a vândut energie în piața spot la prețul de 2.900 de lei, cât este prețul azi. Diferența, de 2.757 de lei în acest caz, se duce direct la buget, sub forma contribuției de solidaritate. Prețul de decontare va fi stabilit lunar, și va fi folosit în luna următoare. Pentru tranzacțiile de pe celalte piețe, mecansimul este similar, producătorul primește doar acel preț “de decontare” plafonat, iar statul primește diferența dintre prețul la care s-a încheiat contractul și prețul plafonat. Care sunt problemele din spatele unei astfel de soluții, discutăm în câteva minute.
Advertisment
Dezvoltatorul imobiliar One United Properties convoacă acţionarii pe 28 septembrie pentru aprobarea și distribuirea de dividende interimare din primele şase luni din exerciţiul financiar care se va încheia la 31 decembrie 2022. Valoare totală? 36,1 milioane de lei brut, adică un dividend brut de 0,013 lei pe acţiune și un randament de 1%. Bursa de Valori București deschide ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. La ora 11 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,23% și BET Aero cu 0,15%. Bursele americane închid pe plus ședința de ieri, dar NVIDIA își ratează estimările semestriale, cu un minus de 33%. Dow Jones crește cu 0,18%, Nasdaq crește cu 0,28% și S and P 500 are un plus de 0,29%. Pe piața commodities, petrolul Brent crește cu 0,31%, prețul gazelor naturale crește cu 0,36%. Cu detalii revenim imediat.
Avocatul fostului șef al securității de la Twitter, Peiter Zatko, spun e că acesta a găsit deficiențe extrem de flagrante în măsurile de confidențialitate și securitate ale platformei După ce le-a adus în atenția fostului CEO, Jack Dorsey și a directorilor Twitter, Zatko a fost concediat pentru „conducere ineficientă și performanță slabă”. El spune că, în iulie 2020, câțiva adolescenți din Florida, din dormitoarele părinților lor, au spart platforma și au început să trimită mesaje pe Twitter cu Elon Musk, Bill Gates, Kim Kardashian sau Barack Obama care cereau Bitcoin. Iar profesorul Erik Gordon, de la Ross School of Business spune că„Twitter are o altă problemă potențială și nu este Musk. Unii acționari susțin că au fost ofensați pentru că declarațiile și dezvăluirile Twitter echivalează cu o denaturare în conformitate cu legea valorilor mobiliare.
Titlurile zilei
Coinbase lansează Wraped Staked ETH – cbETH. Este un token care îți permite să muți Ethereum-ul pe care îl ai la staking, în alte platforme fără a scoate criptomoneda originală din staking. Noua opțiune va fi utilă dupa tranziția la Proof of Stake, când tokenurile puse la staking vor fi blocate, cel mai probabil, până în 2023. Coinbase avertizează că transferul de cbETH va fi posibil numai în rețeaua Ethereum.
Peste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ai Fiscului din noiembrie. Persoanele fizice care folosesc platforme de vânzări online, dar şi grupuri de Facebook, pentru a vinde produse prin curier, cu plata ramburs, şi care fac acest lucru în mod regulat urmează să fie căutaţi de Fisc pentru a plăti impozit la stat. Conform noului proiect, datele personale ale vânzătorului – persoană fizică, inclusiv codul numeric personal, adresa, numărul de telefon şi valoarea sumelor încasate prin plata ramburs sunt transmise de către firma de curierat Fiscului.
Sistemul bancar românesc este în continuare debitor net faţă de companii, adică firmele „creditează“ practic băncile, depozitele companiilor la bănci fiind mai mari decât soldul creditelor corporate, când normal ar fi să fie invers, scrie ZF. Soldul depozitelor companiilor în lei şi valută s-a apropiat în luna iulie de 200 mld. lei, în timp ce stocul creditelor corporate în lei şi valută era de 186,5 mld. lei. Programele guvernamentale de stimulare a creditării nu pot să compenseze decât în mică măsură şi în mod ineficient acest dezechilibru structural din economie.
Un posibil euro digital, luat în calcul de Banca Centrală Europeană, ar putea avea câteva beneficii, cum ar fi facilitarea plăţilor transfrontaliere şi furnizarea unei ancore monetare digitale, spune Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, scrie Reuters. El a explicat că faza de investigare pentru euro digital ar urma să fie finalizată până în octombrie 2023 iar atunci BCE va decide când va începe dezvoltarea monedei digitale.
O armată de fani Tesla din Coreea de Sud deține o participație colectivă de peste 15 miliarde de dolari în compania lui Elon Musk, ceea ce-i plasează printre principalii acționari, scrie Bloomberg. Este o participație mai mare decât cea deținută de investitorul miliardar Larry Ellison. Mulți au mizat all-in pe producătorul de mașini electrice, o familie și-a investit chiar toate economiile, de 230.000 de dolari, în acțiunile Tesla.