Unde sunt banii care trebuie să acopere plafonările de prețuri la energie? Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preţ asumate de statul român pentru perioada aprilie-decembrie 2022. Asta deși statul a încasat sume neașteptate din taxarea veniturilor suplimentare din zona de producție de energie. De alocat, a alocat sub 25% din necesarul pentru măsurile de sprijin la clienţii finali, spune Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. Ceea ce va dezechilibra total sectorul energetic national. Punct de vedere susținut și de asociația Concordia, care nu înțelege de ce Guvernul nu alocă sumele necesare. Noi încercăm să găsim o explicație, aici la „Ce câștig azi?”.

Cum arată interesul investitorilor pe pe burse, dar la feminin? Doamnele noastre constituie până la 17% din totalul celor care deţin acţiuni în portofoliu,

arată un studiu XTB. Suntem peste Polonia, Portugalia şi Italia, unde femeile reprezintă circa 10% din totalul investitorilor. Un alt studiu arată că cel mai mare procent de femei care investesc în cripto, respectiv 12%, vine tot din România. Tot noi avem cea mai mare pondere de investitori în acţiuni, comparativ cu alte ţări europene. Circa 71% dintre investitorii români optează pentru acţiuni.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Vrem energie verde, dar producția pe bază de cărbune și gaz a ajuns la maximul ultimilor 3 ani (35%). Ponderea energiei hidro a ajuns la 28%, față de 36% anul trecut. Deși gazul s-a scumpit, OMV Petrom a produs cu 13% mai mult curent la centrala de la Brazi. În schimb, în sectorul regenerabilelor nu au fost înregistrate puneri în funcţiune semnificative în prima jumătate a anului. La nivel de capacitate instalată, lucrurile nu au avansat deloc în ultimul an.

Ce soluții au băncile pentru creșterea gradului de bancarizare? Personalizarea prin simplificare a produselor bancare, prin tehnologie, poate ajuta băncile să ajungă la cetățenii cu bani, care pot face investiții, dar care nu știu încă nimic despre banking, spune Dana Dima, vicepreşedinte Retail BCR. Clienții pot face un diagnostic financiar în urma căruia își evaluează singuri capacitatea de economisire. Peste 20% dintre cei care au intrat în program au aplicat pentru produse de economisire pe termen mediu şi lung.

Ce înseamnă patriotism economic? Nu să fii importator și să dai de muncă germanilor sau chinezilor, iar aici să angajezi o secretară. Românii nu vor să investească în producția din RO și e foarte bine că vin multinaționalele s-o facă, spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF. De ce sunt afaceriștii de la noi axați pe import? Și cine ar trebui să fie primul patriot din stat? Discutăm imediat.

Gazprom estimează că prețurile gazelor de iarnă în Europa vor depăși 4.000 de dolari la mia de metri cubi. Producția Gazprom în primele 8 luni ajunge la 274,8 miliarde de metri cubi de gaz, în scădere cu 13,2% față de aceeași perioada a anului trecut. Pe 15 august, prețul gazului era 2.500 dolari la mia de metri cubi. Cererea de gaze a companiei pe piața internă a scăzut cu 2,3% sau 3,6 miliarde de metri cubi. La sfârșitul lunii iulie, prețul gazului în Europa a început să crească. A depășit 2.000 de dolari la mia metri cubi, din cauza reducerii livrărilor prin Nord Stream.

Capitala urmează să pună pe hartă 134.000 metri pătraţi de birouri în 2022 şi 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani. De ce? Din cauza blocării PUZ-urilor. Foarte puţine proiecte au primit autorizaţie de construire în ultimele 12 luni, arată Cushman & Wakefield Echinox. În T2/2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în Bucureşti, respectiv a doua fază de 25.000 metri pătraţi a proiectului AFI Tech Park. Așa, stocul de spaţii moderne de birouri din Bucureşti a ajuns la 3,3 milioane de metri pătraţi, scrie ZF.

Muzică și bani pe card. Participanții la Neversea, Electric Castle și Untold au cheltuit aproape 5 milioane de euro, pe plan local, din care 78% în Cluj-Napoca, iar 22% în Constanța, pe consumul general de bunuri și servicii, arată un studiu Revolut. La cele 3 festivaluri, suma medie cheltuită per tranzacție cu Revolut a fost de aproximativ 35 EUR. Românii au cheltuit cel mai mult, urmați de cei Marea Britanie, Germania Franța și Ungaria.