Salut, ești la „Ce câștig azi?”. Cum arată soldul celor mai creditate sectoare la final de iunie 2022:

În timp ce agricultura îşi diminuează ritmul de creştere, sectoare precum industria, intermedierea financiară şi construcţiile cresc cu peste 20%, scrie ZF.

Sectorul industriei are un avans semnificativ față de iunie 2021, respectiv un plus de 23,6%. Sectorul construcţiilor are o creștere de  23,5%, faţă de soldul de la finalul lunii iunie 2021. Agricultura, un sector pe care băncile comerciale şi Uniunea Europeană au pus accent în ultimii ani are o dinamică de 13,5% la finalul lunii iunie 2022, faţă de iunie 2021. Dar, cel puţin în ultimul an, ponderea în soldul total al creditelor acordate şi asumate de bănci a rămas în continuare sub 5%, respectiv 4,5% la finalul lunii iunie 2022. Sunt cu Bogdan.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Continuăm seria de raportări financiare pentru companiile listate la BVB. Societatea de investiţii financiare SIF Oltenia a înregistrat în primul semestru un profit net de 143,9 mil. lei, în creştere cu 423% faţă de perioada similară a anului trecut. Astăzi, BVB deschide ședința de tranzacționare pe plus.(VO) La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET era în scădere cu 1,41%. Lichiditatea medie zilnică ajunge la 102 milioane de lei, iar capitalizarea pe segmentul principal de piață este de 194 de miliarde de lei. Trecem la bursele americane, unde inflația de 8,5% e sub așteptările analiștilor de 8,7% și duce la închiderea pe verde a indicilor principali. Dow Jones închide cu  plus 0.45%, Nasdaq crește cu 0.62% iar S and P 500 are un raliu de 0.4%. Discutăm pe larg imediat aici la „Ce câștig azi?”. Începem.

Centralele pe cărbuni şi gazul au fost în primul semestru al anului cei mai mari producători de energie în contextul în care 2022 se anunţă un an slab pentru producţia de energie hidro. Astfel, 35% din producţia de energie a României a venit din surse termo. Procentul este în creştere în ultimii trei ani de zile, în timp ce ponderea energiei hidro a anuns la 28% faţă de 36% anul trecut. Centrala pe gaze de la Brazi a OMV Petrom a livrat 2,1 TWh de energie în reţea, echivalentul a circa 8% din producţia totală, cu 13% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Pentru primul semestru, eolienele şi solarele au ajuns la o pondere de 19% în mixul energetic total, arată datele Transelectrica.

Riscul ca zona euro să intre în recesiune a ajuns la cel mai ridicat nivel de după noiembrie 2020 în condiţiile în care penuria de energie ameninţă să împingă şi mai sus inflaţia deja record, arată un sondaj Bloomberg. Probabilitatea unei contracţii a activităţii economice timp de două trimestre consecutiv a crescut de la 45%, cât arăta ancheta anterioară, la 60%. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, şansele erau de 20%. Sondajul arată că Germania, cea mai mare economie europeană şi cea mai expusă la gazele ruse, probabil va intra într-o perioadă de stagnare chiar din acest trimestru. Inflaţia este de aşteptat să ajungă la 8% anul acesta, nivel de patru ori mai mare decât ţinta Băncii Centrale Europene.

Un nou sens pentru „active lichide”. Platforma Rally, care permite investiții în fracțiuni de suveniruri sportive, mașini clasice și ceasuri, a intrat și în lumea bourbon-ului de colecție. Începând de astăzi, compania vinde 2.000 de acțiuni la 7 dolari fiecare, pentru o colecție de șase sticle de Pappy Van Winkle, unul dintre cele mai scumpe și mai rare bourbon whisky; cea de 23 ani, de 20 ani, de 15 ani, de 12 ani, Old Rip Van Winkle de 10 ani și Rye, de 13 ani. Toate activele sunt păstrate într-o instalație climatizată de pe Coasta de Est a SUA.

În România sunt 2.000 de companii mari, cu afaceri de peste 50 mil. euro şi peste 250 de angajaţi, iar ele generează 52% din cifra de afaceri. Mai exact, din aproape 2.000 de miliarde de lei cifră de afaceri totală din 2021, peste jumătate, adică1.035 miliarde de lei, este generată de cele mai mari 2.000 de companii din România. Amprenta firmelor mari în economie scade însă când este vorba de alţi trei indicatori urmăriţi de ZF în această analiză pe baza datelor transmise de Registrul Comerţului: profit net, pierdere şi număr de salariaţi. Firmele mari contribuie cu 34% la profit, au 35% din numărul de angajaţi din companii şi generează 28% din pierderi.

SeedBlink, un start-up fondat în România, care a creat o platformă de co-investiţii în start-up-uri de tehnologie, a demarat un plan ambiţios de extindere pe plan european și a trecut într-o nouă etapă de execuţie a strategiei – de la creşterea organică prin deschiderea de birouri în Bulgaria şi Grecia la o achiziţie în Vestul Europei. Ţinta achiziţiei este Symbid, una dintre primele platforme de crowdvesting din lume, fondată în 2011 în Olanda. Achiziţia aduce SeedBlink o comunitate de aproape 60.000 de investitori în zona Benelux.

Paris Motor Show 2022 vine fără multe mărci prestigioase, dar cu noutăți importante pentru români. Din 18 octombrie, la expoziția din capitala Franței vor putea fi văzute pentru prima dată modelele Dacia – Spring, Sandero, Jogger și Duster – cu noul logo pe caroserie. În schimb, partenerii de la Renault vor avea la stand deja cunoscutul concept R5, dar și noutatea absolută, conceptul R4. Și asta nu e tot. Marca franceză va prezenta publicului conceptul Renault Scénic Vision, cel care va deveni model de serie în următoarea perioadă.