Comisia Naţională de Prognoză a dus estimările de creştere economică de anul ăsta la 3,5% de la 2,9% datorită unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului. Odată cu estimările economice, urcă și estimările pentru inflație. Vom ajunge la 12,9% la finalul anului, față de 9,7%, cât estimase guvernul anterior. PIB-ul va ajunge la 1.372 de miliarde de lei, iar diferenţa dintre exporturi şi importuri se va majora la 32,3 miliarde de euro.

Din ce în ce mai datori. În mai puțin de 3 ani, datoria publică a României a ajuns de la 35,3% din PIB, la 50% din PIB. Adică 614 mld. de lei, din care 336 de mld. de lei datorie în valută. Vinovatul principal? Dobânda mare la care se împrumută statul. Ministerul Finanțelor se împrumută acum la 7,8%, dar în urmă cu o lună dobânzile erau la 9,3%. Ce se întâmplă dacă ajunge cu datoria publică la pragul de 60%? Aflăm în câteva momente. Începem.

Prețul energiei electrice în Europa își bate propriul record. Prețurile la electricitatea pentru anul viitor în Germania, de exemplu, au avansat cu până la 3,7%, și au trecut de 470 euro pe megawatt-oră la European Energy Exchange AG. Asta înseamnă prețuri de aproape șase ori mai mari decât anul trecut, adică în ultimele două luni.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Că ne așteptam sau nu, riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai înalt nivel din noiembrie 2020. De ce? penuria de energie amenință cu o o creștere a inflației deja record, scrie Bloomberg. Probabilitatea ca producția să scadă timp de două trimestre consecutive a crescut la 60% de la 45% anterior și de la 20% înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Economia Germaniei, cea mai mare din Uniunea Europeană și una dintre cele mai expuse la reduceri ale aprovizionării cu gaze naturale rusești, ar putea stagna încă din acest trimestru.

Grupul Kontron AG, din care face parte şi furnizorul de soluţii IT, SandT România, a vândut părţi din activitatea de servicii IT către VINCI Energies, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de infrastructură, industrie și IT andC, prezent şi pe piaţa din România din 2007. Grupul a decis păstrarea filialelor S and T care operează în Austria, România şi Ungaria. Filiala din România îşi păstrează acelaşi acţionariat şi aceeaşi strategie de dezvoltare.

Cum trece România prin criza energetică. Importă și produce mai puțin. În primele șase luni din an, am importat cu 17,1% mai puține gaze decât în aceeași perioadă a anului trecut. Producția de gaze naturale a fost cu 5,5% sub cea din primul semestru din 2021. Dar scade și cerea: România a consumat cu 13% mai puțin gaz în prima jumătate a anului.

În ce investește George Soroș, unul dintre cei mai mari investitori ai lumii? În Big Tech, mașini electrice și imobiliare. Soros Fund Management și-a mărit în ultimele luni participația în Amazon, Google, Salesforce sau Twitter. A cumpărat acțiuni de 20 de milioane de dolari la Tesla și de 30 de milioane de dolari la Ford, companie care și-a anunțat intenția de a vira spre mașini electrice. Din domeniul imobiliar și asigurări, Soroș a ales Alleghany Corp și American Campus.

Iar în Statele Unite, cafeaua aduce profituri mai mari decât benzina. În benzinării, cafeaua este cel mai profitabil produs. La băuturile calde, profitul este în jur de 63%, urmat de mâncare preparată și dulciuri cu 54% respectiv la 53%. Dacă ne uităm la benzină, profitul este de aproximativ 9%.