Proiectul de rectificare bugetară a intrat în dezbatere publică. Guvernul pregătește o rectificare pozitivă. Veniturile bugetului general consolidat cresc cu 30 mld. lei peste nivelul aşteptat, până la 470 mld. lei. Principalul “vinovat”? Inflația crescută. Tot inflația crește însă și cheltuielile. cu 33 mld. lei, până la 550 mld. Deficitul crește cu 3 miliarde de lei. Astfel avem o redistibuire a banilor, de unde cele mai câștigate sunt ministerele Finanțelor, Proiectelor Europene, Sănătății, Energiei sau Muncii. Cine pierde? Și cum arată tabloul general? Discutăm în câteva momente.
Advertisment
La burse continuăm cu raportările semestriale.
Bursa de Valori Bucureşti – venituri operaţionale de 30,5 mil. lei în primele şase luni ale anului, în urcare cu 46%, profit net – 8,8 mil. lei.
Titlurile zilei
Romgaz – profit net de 1,7 miliarde de lei în prima jumătate din 2022, în creştere cu 127%, cifra de afaceri – 7,5 mld. lei.
Nuclearelectrica – profit net de 1,2 mld. lei în semestrul 1, în creştere cu 216% faţă de perioada similară a anului trecut, veniturile cresc cu 127%, la 3,1 mld. lei, din care venituri din vânzarea energiei electrice de 3 mld. lei, în creştere cu 130% an/an.(VO)
Transelectrica – profit net de 28 milioane de lei în primul semestru, în scădere cu 73% faţă de perioada similară a anului trecut
Cifra de afaceri din industrie pe total a crescut în termeni nominali cu 26,8% în primul semestru din an, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS. Pe marile grupe industriale, creșteri au fost înregistrate în industria energetică (+109,3%), industria bunurilor intermediare (+30%), industria bunurilor de uz curent (+24,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,9%) şi industria bunurilor de capital (+13,3%). Raportat la iunie 2022, indicele producției industriale a înregistrat un minus de 4,7% față de luna precedentă, pe fondul scăderilor din 3 sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică cu un minus de -5,3%, industria prelucrătoare -4,8% și industria extractivă -0,7%, arată datele INS.
Trei din cele cinci bănci mari, BRD, ING Bank și Raiffeisen Bank susțin că ratele ipotecare legate de ROBOR au crescut între 50% și 80%. Sunt datele unor simulări pe care ZF le-a solicitat marilor bănci din România. ROBOR la 3 luni a crescut de la un minim istoric de 1,5% în vara anului 2021 peste 8% în august 2022.
Tim Hortons, una dintre cele mai cunoscute mărci de cafenele din lume, a publicat primele anunțuri de angajare la noi în țară. Canadienii, care mai dețin și mărcile Burger King și Popeyes, ar putea intra curând și pe piața cafenelelor din România. Tim Hortons este prezent preponderent în America de Nord și are inițiative timide în Europa, în Orientul Mijlociu şi Asia.
Blackrock, cel mai mare fond de investiții din lume, lansează un trust privat Bitcoin. Reprezentanții spun că în ciuda scăderilor din piață, există foarte mult interes din partea instituțiilor pentru sectorul cripto. Gigantul are active în management de peste 10.000 de miliarde de dolari.
Din 16 august investitorii vor putea tranzacţiona acţiuni Banca Transilvania la 20 de lei pe unitate şi nu 2 lei, ca acum, pe fondul consolidării valorii nominale. Valoarea portofoliilor rămâne neschimbată. Banca de la Cluj vrea să iasă din zona acţiunilor cu preţ „mic“, adică penny stocks.
Cele mai vândute cinci branduri de ape minerale au 80% din piaţa de 3,2 miliarde de lei. Borsec, AQUA Carpatica, Izvorul Alb, Bucovina şi Dorna au avut vânzări de aproape 2,5 mld. lei, conform calculelor ZF.