Alba-neagra cu salariile bugetarilor. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns în semestrul 1 din 2022, la 58 de miliarde de lei cel mai ridicat nivel din istorie, însă în raport cu PIB-ul sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, 4,2%. La stat lucrează peste 1,27 milioane de angajaţi, iar bugetarii reprezintă un sfert din totalul angajaţilor din economie. Guvernul a cheltuit anul trecut 112 miliarde de lei cu salariile bugetarilor, adică aproape un sfert din bugetul total de cheltuieli, în condițiile în care deficitul bugetar a fost de 80 de miliarde de lei.

Guvernul a decis. Fie că ești persoană fizică sau juridică, îți poți amâna ratele la bănci cu până la 9 luni. E indicat s-o faci? Care sunt riscurile? În ce situație ar fi potrivită o amânare? Care este impactul în economie, dacă ținem cont că, în primele cinci luni ale anului, aproape 2.800 de companii au intrat în insolvență. Sau cu 11% mai multe decât în aceeași perioadă din 2021. Răspundem în câteva clipe la toate întrebările. Și amânările.

Intrăm în luna august cu noi modificări la codul fiscal. Cum vrea statul ca în 2022 să adune circa 1 miliard de lei în plus la bugetul de stat şi 11 mld. de lei în 2023. Să vedem. 10.000 lei este salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilităţi în construcţii. Pe scurt, veniturile din salarii ce depășesc suma convenită nu beneficiază de facilităţi. Valabil şi pentru salariile din sectorul agricol şi industrie alimentară. De celalaltă parte: contractele part time sunt de azi impozitate ca cele cu program full time, conform ZF.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Unde-și țin banii viitorii pensionari ai României? În iunie 2022, aveau 12,9% din Petrom, adică 3,5 mld. lei, prin fondurile Pilon II. Potrivit ZF, la toamnă, când Petrom va distribui dividendele speciale de 2,5 miliarde de lei aprobate recent de acţionari, cele şapte fonduri de pensii private vor fi alimentate cu aproximativ 330 mil. lei. Cea mai mare parte va merge la NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II din România, dar şi cel mai mare fond acţionar al Petrom cu o deţinere de aproape 5%, adică 1,4 mld. lei. NN Pensii, cu active de 30 mld. lei şi aproximativ 2 milioane de participanţi, va încasa dividende speciale de la Petrom de 126 mil. lei.

Aceeași stradă capătă un nou sens. Cum ar arăta o autostradă cu șase benzi dacă ar fi înlocuită cu o promenadă plină de copaci și iarbă din viitor? Dall-E, un nou sistem AI care poate crea imagini realiste și artă pe baza unor mesaje text folosește o tehnologie, numită rețea neuronală, și transformă ceva plictisitor în ceva de domeniul Metaverse, doar că mai aproape de realitate. Noua tehnologie nu e lipsită de scepticismul experților. Unii sunt îngrijorați că imaginile prea realiste nu ar mai delimita realitatea de ficțiune.

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a descoperit Mașina Timpului. Pe 1 iulie anunţa că “s-au atins toate ţintele din PNRR pentru jumătatea anului, iar o lună mai târziu că „se continuă demersurile de definitivare a acestora”. Este răspunsul pe care l-au primit colegii de la ZF în încercarea de a clarifica stadiul jaloanelor și țintelor din PNRR. Miza? 3 miliarde de euro, din cele 29 de care România ar urma să beneficieze prin PNRR.

Bill Gates face parte dintr-un grup extins de executivi care au făcut lobby pe lângă senatorul democrat Joe Manchin. Co-fondatorul Microsoft vrea introducerea un pachet economic axat pe climă și sănătate, proiect care este în negocieri de mai bine de un an. Afaceriștii care insistă pentru actul normativ au afaceri în producția de energie verde. Inclusiv Gates, care susține un start-up care produce baterii de stocare a curentului electric.

Gigantul de e-commerce Alibaba este pe lista SEC a companiilor chineze care ar putea fi delistate de pe Wall Street. Aproape 200 de companii sunt în vizorul SEC.