România este pe locul 30 într-un top publicat de Ziad Daoud, economistul-şef al Bloomberg pentru economiile emergente, care referitor la pericolul de faliment al ţărilor emergente. Deşi are un PIB de 250 de miliarde de dolari, România este în pericol de „default“, în termenii economiştilor – mai mare decât Irakul, o economie de 170 de miliarde de dolari măcinată de război. În aceeaşi vreme, Polonia, o economie de 500 de miliarde de euro anual, se află în top pe locul 43, iar Ungaria pe 28, deci în pericol mai mare de a da default decât România. Totuși, nu avem motive de mândrie. FMI estimează că România va ajunge la o datorie publică de 56%.
Advertisment
Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. (VO) La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,47%. Lichiditatea medie zilnică ajunge la 107 milioane de lei, iar capitalizarea pe segmentul principal de piață este de 189 de miliarde de lei. Trecem la bursele americane, care închid pe plus. Dow Jones crește cu 0,15%, Nasdaq cu 1,58% și S and P 500 cu 0,59%. Indicele american S and P 500 Dividend Aristocrats, în care sunt prezente companii mature şi solide din punct de vedere financiar, adică acele blue chips incluse în componenţa S and P 500 şi care au distribuit dividende în creştere în ultimii cel puţin 25 de ani, înregistrează o scădere de 12,8% de la începutul anului şi un declin de 6,3% în ultimele 12 luni, conform unei analize realizate recent de TradeVille. Ce se întâmplă în schimb în piața commodities? Afli mai târziu, la „Ce câștig azi?”. Începem!
O veste proastă. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, încheie semestrul 1 din 2022 cu un minus de 30% în producție. Adică, o scădere de 3 TWh a producţiei de energie faţă de anul trecut, când firma a reuşit să injecteze în sistem peste 10 TWh. Anul ăsta, producția ar putea scădea cu până la 15%, față de anul trecut, scrie ZF.
Titlurile zilei
Marea demisioneală a fost la modă în pandemie, dar studiile arată că 42% dintre membrii Gen Z din România, mai degrabă ar sta încă 5 ani la actualul loc de muncă, procent dublu faţă de 2021. Pentru angajatori însă, situația nu arată bine. Spoiler alert: este vorba despre burnout. Dezbatem mai târziu.
Dragă utilizator, pe 28 octombrie 2021, Facebook ne-a confiscat marca și numele META, în care ne-am pus sângele, transpirația și lacrimile pentru a le construi timp de peste doisprezece ani. Asta e acuzația unei companii care face artă din instalații, sub numele de Meta, asupra Meta, cea pe care o știm cu toții drept fosta Facebook. Ne învârtim și noi în cercul ăsta.
Contribuția virată la pensiile private Pilon II va crește la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, de la 3,75% în prezent. Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri un decret pentru promulgarea legii privind fondurile de pensii administrate privat.
Decenii la rând, cele mai avansate economii ale lumii nu şi-au clădit viitorul, ci au persistat într-o secetă de investiţii, iar acest lucru este cu atât mai scandalos cu cât nu este recunoscut, potrivit Financial Times. În perioada 1970-1989, procentul din PIB dedicat investiţiilor de către şase dintre cele mai mari şapte economii ale lumii a fost cuprins în medie între 22,6% în cazul SUA şi 24,8% în cel al Germaniei. Cea de-a şaptea, Japonia, a alocat un procent de 35%. Din rândul ţărilor G7, numai Canada şi-a susţinut nivelul de investiţii, în timp ce celelalte au reuşit să-şi atingă nivelurile de investiţii din perioada 1970-1989 în doar patru cazuri: SUA în anii de boom 2000 şi 2005-06 şi Franţa în 2021, scrie ZF.
Tesla a vândut 75% din deținerile Bitcoin în al doilea trimestru din 2022, adică 936 de milioane de dolari. Motivul? Conducerea era îngrijorată că lockdown-ul din China ar cauza mai multe efecte negative la nivel global. Totuși, Elon Musk spune că nu trebuie ca investitorii să îl vadă ca pe un lucru negativ pentru criptoactiv. Și adaugă că încă va ține Dogecoin.