Este o copilărie să crezi că leul ar putea să se deprecieze, să se prăbuşească aşa cum s-a întâmplat în criza anterioară, atunci când, în trei luni de zile, cursul leu/euro a crescut cu 30%. O spune Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară la BNR. BNR are mult mai multe rezerve valutare acum 42 de miliarde de euro, faţă de 25 de miliarde de euro în toamna lui 2008, iar aceste rezerve depăşesc baza monetară. Pur şi simplu dacă BNR ar vinde valută ca să apere cursul, cei care l-ar ataca nu ar avea lei cu care să facă acest lucru, adaugă Rădulescu.

Bursele sunt dominate de culoare verde. Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. (VO) La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,79%,  BET-NG cu 0,73% și BET-FI cu 0,54%. Trecem la bursele americane, care închid pe plus. Dow Jones crește cu 2,15%, Nasdaq cu 1,78%  și S and P 500 cu 0,92%. Și piața commodities urmează un trend ascendent. Petrolul crește cu 2,5%, gazele RBOB cu 2,33%, păcura ULSD cu 1,44%. Ies în evidență gazele naturale, după o creștere de peste 7% într-o singură zi, acum sunt pe plus cu 2,27%. Iar aceste creșteri apar în contextul în care economiștii estimează că următoare creștere a dobânzii cheie de către FED ar fi de 1 procent. Este aceasta o oportunitate de cumpărare? Sau o alarmă falsă? Afli mai târziu, la „Ce câștig azi?”! Începem!

3,2,1. Care e cel mai valoros start-up din România? ZF are clasamentul. Premiant e FintechOS. Care, în perioada 2017-2022, a atras finanțări de 95 milioane euro. E urmat de CAPEX.com cu 30 milioane de euro atrași și, pe locul 3 ajunge DRUID AI cu 19,1 mil. euro finanțări. Cele mai valoroase 10 start-up-uri tech din România au atras finanţări de 205 mil. euro între 2017 și 2022.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Autoritatea Naţio­na­lă pentru Protecţia Consu­matorilor a sancționat compania românească Blue Air pe 14 iulie cu 2 mil. euro pentru neîndeplinirea obligaţiilor faţă de pasageri şi pentru un număr mare de zboruri întârziate sau anulate în ultimul an. Aici intervine intriga. Wizz Air şi Ryanair, deși în aceeași situatie, sunt ferite, deocamdată, de plata amenzilor. Cum se explică? Cele două companii nu au sediu în România. Autoritățile lucrează la a le muta pe teriotriul țării pentru a le sancționa. Surpriză! Cu ajutorul Blue Air.

111 puncte gastronomice locale noi în ultimii trei ani, pe harta HoReCa a României. Practic, aceste unităţi oferă unei familii posibilitatea să presteze turism de scară mică şi să valorifice produsele din gospodărie sau din comunitate. Cele mai multe astfel de puncte sunt în judeţul Tulcea: 32, 15 în Sibiu, urmat de judeţul Maramureş, cu 10,  potrivit ZF. În 17 judeţe nu există nicio astfel de unitate.

În noul context economic incert, antreprenorii la început de drum trebuie să fie creativi şi să aducă pe piaţă tehnologii care pot răspunde noile cerinţe din economie şi societate pentru a putea atrage atenţia şi banii investitorilor, a spus Mike Butcher, editor în cadrul publicaţiei americane TechCrunch, la summit-ul ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022.

Pe ce se concentrează SEC când vine vorba de reglementarea pieței cripto? Exchange-uri, împrumuturi și brokeraj, spune președintele instituției Gary Gensler. El vrea, în primul rând, protecție pentru utilizatori. Fondurile să fie asigurate și înapoiate investitorilor indiferent dacă o companie își încheie activitatea sau nu. Gary Gensler încurajează orice companie cripto sau investitor să ofere feedback pentru a putea ajunge la o reglementare cât mai bună.

La 8 iunie, reţeaua Regina Maria anunţa achiziţia spitalului Muntenia Hospital din Piteşti, Argeş, iar într-o lună, la 14 iulie, MedLife a anunţat semnarea tranzacţiei pentru aceeaşi unitate spitalicească, scrie ZF. „Astfel de situaţii sunt rare. Este neobişnuit“, spune avocatul Alexandru Bîrsan, partener şi coordonator al departamentului de fuziuni, achiziţii şi pieţe de capital în cadrul casei de avocatură Filip and Company.