14 iulie este ziua unui vechi prieten și a unuia dintre cei mai importanți parteneri economici ai României – Franța. Firmele cu origine franceză active pe piaţa locală au afaceri de peste 100 de miliarde de lei în România şi aproape 140.000 de angajaţi. Cu nume precum Renault, BRD Société Générale, Carrefour, Auchan sau Orange și este a doua țară cu cea mai mare cifră de afaceri cumulată dintre companiile străine prezente pe piaţa din România, de circa 108,8 mld. lei. Este printre puţinele ţări cu care România are excedent comercial. Care este mai exact relația noastră de business cu Franța, vedem imediat la „Ce câștig azi?”.
Advertisment
Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,3%, BET-NG cu 0,35%, în timp ce BET-FI cu 0,06%. Lichiditatea medie zilnică este de 109,1 mil. lei cu o capitalizare de 185 mld. lei pentru segmentul principal.
Trecem la bursele americane, unde inflația de 9,1% anunțată ieri, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani își spune cuvântul. S and P 500 închide pe -0,45%, Dow Jones pe -0,67% iar Nasdaq pe -0,15%.
Titlurile zilei
Berkshire Hathaway Inc, condusă de miliardarul Warren Buffett, cumpără alte 4,3 milioane de acțiuni ale Occidental Petroleum Corp. Acum Bufffett deține 19,2% din acțiunile companiei petroliere cu o valoare de 10 ,4 mld. $.
În timpul zilei de ieri dolarul a ajuns pentru prima dată peste euro ca valoare. Dolarul a crescut datorită creșterii dobânzii cheie de către FED. Ultima dat când dolarul a fost mai puternic decât euro s-a întamplat în 2000 când 1 euro valora 0,82 $.
Ministerul Finanţelor propune abrogarea impozitului specific unor activităţi, începând cu 1 ianuarie 2023, faţă de luna august a acestui an cum era în prima propunere de proiect. A lansat în dezbatere publică, în 13 iulie, un nou proiect de modificare a Codului fiscal, după ce, inițial, a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență în acest sens, pe 4 iulie.
Ce au în comun piața cripto și mașinile cu ardere internă? Planul de reducere al amprentei de carbon până în 2035 propus de UE. Într-un studiu recent al BCE minarea de PoW este comparată cu mașinile care folosesc combustibili fosili iar minarea PoS este comparată cu mașinile electrice. Dacă autoritățile europene lasă în circulație doar mașinile electrice, minarea de BTC va fi restricționată sau chiar interzisă spun oficialii Băncii Centrale. Pentru a sublinia impactul climatic al PoW studiul arată cum ETH și BTC au un consum de energie echivalent cu cel al unei țări întregi. Mai exact 65,4 megatone de CO2, anual. Apromximativ aceleași emisii de carbon le are și întreaga Grecie, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Amsterdam.
Tranziția ETH la PoS nu va reduce și taxele per tranzacție, spune Vivek Hegde, CEO-ul Finance Domain. Motivul? Scopul tranziției este înlocuirea consensului din PoW cu cel din PoS. Gas fee-urile însă sunt bazate pe spațiul solicitat într-un block nu pe consensul din respectivul bloc. În primele 6-12 luni nici presiunea pusă pe emiterea de noi tokenuri va fi la minim iar reward-urile nu vor putea fi accesate până la acivarea opțiunii de retragere.
Retragerile din platforma Celsius sunt înghețate de o lună. TImp în care compania a plătit datorii în vlaoare de aproximativ 900 mil. $. Pe 13 iulie oficialii Celsius au decis să o ia pe urmele Voyager și au deschis procedura de intrare în faliment bazată pe articolul 11, în districtul de sud din New York. Ca un reminder, articolul 11 protejează Celsius de orice fel de acțiune legală venită din partea creditorilor până la revizuirea activelor și datoriilor companiei.