După ce în ianuarie şi februarie piaţa interbancară a fost pe excedent, în lunile martie, aprilie, mai şi iunie a fost pe deficit de lichiditate. Mai exact, în iunie s-a ajuns la o medie zilnică de 13,5 mld. lei.

Unele bănci cu deficit de lichiditate au preferat în ultimele luni să se împrumute de la BNR prin credite de urgenţă Lombard pe o zi, la o dobândă medie care a urcat în iunie la 4,75% pe an, sau prin operaţiuni repo, de regulă pe o săptămână, în loc să plătească dobânzi mai mari la depozite ca să atragă banii populaţiei şi firmelor.

Finanţările de urgenţă Lombard s-au apropiat în iunie de 12 mld. lei, medie zilnică. Este pentru prima dată după o pauză de circa un deceniu când băncile împrumută atât de mult, suma apropiindu-se de volumele atrase în momentele de criză de la sfârşitul anului 2008 şi din 2009.

Titlurile zilei

CE SE ALEGE DE BURSĂ?
CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE SPUNE RETHINK DESPRE PROGRESUL ROMÂNIEI?
CINE E SOȚIA LUI CĂLIN GEORGESCU?
POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?

Am discutat subiectul cu Florina Andrei, macroeconomist.

“Deficitul de lichiditate începe să se simtă și în piața noastră. Vorbim de inflație care mănâncă din venituri, vorbim de o scădere a veniturilor disponibile, vorbim de retragerea banilor din piață făcută de băncile centrale, acea relaxare cantitativă, vorbim de dobânzi mai mari la titlurile de stat. Băncile au nevoie de lichiditate.”, a povestit Florina Andrei, macroeconomist.