Sri Lanka este „în faliment”, a declarat marţi premierul Ranil Wickremesinghe. Ţara suferă cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, în timp ce milioane de oameni se luptă pentru a cumpăra alimente, medicamente şi combustibil, potrivit CNN.
Advertisment
Wickremesinghe a declarat în faţa parlamentarilor că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt „dificile”, deoarece naţiunea sud-asiatică de 22 de milioane de locuitori a intrat la negocieri ca o ţară falimentară, mai degrabă decât ca o ţară în curs de dezvoltare.
„Acum participăm la negocieri ca o ţară falimentară. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situaţie mai dificilă şi mai complicată decât în cazul negocierilor anterioare. Din cauza stării de faliment în care se află ţara noastră, trebuie să prezentăm separat (FMI) un plan privind sustenabilitatea datoriei noastre. Doar atunci când vor fi mulţumiţi de acest plan vom putea ajunge la un acord. Acesta nu este un proces simplu”, a spus Wickremesinghe în parlament.
Titlurile zilei
Sri Lanka se află în mijlocul celei mai grave crize financiare din ultimele şapte decenii, după ce rezervele sale valutare s-au prăbuşit la un nivel record şi nu au mai putut fi plătite importurile esenţiale, inclusiv alimente, medicamente şi combustibil.
Şcolile au fost suspendate, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esenţiale. În mai multe oraşe mari, inclusiv în capitala comercială, Colombo, sute de persoane continuă să stea la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil. Uneori mulţimea se confruntă cu poliţia şi armata.