Până la 5,7 milioane de locuri de muncă pot fi create în Europa până în 2030 ca urmare a investiţiilor accelerate în domeniul digital şi al sustenabilităţii, arată cel mai recent studiu Accenture.
Advertisment
Liderii companiilor europene estimează că redresarea după criza provocată de pandemie va dura cu şase luni mai mult faţă de estimările companiilor din America de Nord sau Asia, conform unui nou raport de cercetare Accenture realizat în colaborare cu BusinessEurope.
Raportul intitulat „Europe’s new dawn – Reinventing industry for future competitiveness” arată că cele mai multe joburi în Europa vor fi create în domenii precum cel al echipamentelor industriale, high-tech, software, utilităţi, comunicaţii / mass-media şi industria auto.
Titlurile zilei
Realizatorii studiului susţin că, pentru a crea aceste locuri de muncă, Europa va trebui însă să îşi consolideze poziţia de lider global în industria auto, a bunurilor şi serviciilor de larg consum, a utilităţilor şi a produselor chimice şi să se bazeze pe potenţialul industriilor în care companiile europene sunt deja bine poziţionate, cum ar fi industria aerospaţială şi de apărare, ştiinţele vieţii şi comunicaţii / mass-media. Oportunităţi există şi în alte industrii, inclusiv în domeniul echipamentelor industriale, tehnologie şi software, dar vor fi necesare în continuare investiţii în inovaţie, în transformarea digitală, cât şi în transformarea sustenabilă.
„Asistăm la apariţia unei noi paradigme în ceea ce priveşte dezvoltarea şi competitivitatea la nivel global, iar companiile europene sunt bine poziţionate”, a declarat Jean-Marc Ollagnier, CEO Accenture în Europa. „Deşi lansarea comparativ lentă a vaccinului în Europa ar putea tempera speranţele companiilor de a se redresa rapid, poziţia de lider a regiunii în materie de sustenabilitate – combinată cu investiţii în cele mai promiţătoare tehnologii şi în ecosisteme interindustriale emergente, cum ar fi mobilitatea – ar putea creşte competitivitatea, ar putea determina apariţia liderilor globali şi la crearea de milioane de noi locuri de muncă în întreaga regiune pe termen lung”, a adăugat Jean-Marc Ollagnier.
Pentru ca industriile europene să îşi menţină poziţia sau să creeze lideri globali, acestea vor trebui să investească în anumite tehnologii şi în domenii cu creştere ridicată. Conform raportului, care include un sondaj efectuat printre 700 de directori executivi din toată Europa, investiţiile în tehnologie ar trebui să se concentreze pe inteligenţa artificială, menţionată de 66% dintre respondenţi, 5G şi 6G (58%), cloud (52%) şi baterii de nouă generaţie (34%).
În privinţa zonelor de creştere identificate de lideri de afaceri europeni, categoria „smart manufacturing” se află pe primul loc cu 55%, urmată de „digital health” (50%), „smart mobility” (46%) şi „energy transition” (33%).
Nouă din 10 companii europene (88%) intenţionează să îşi crească investiţiile în transformarea digitală şi practicile de sustenabilitate anul acesta, în timp ce doar 58% şi-au mărit investiţiile în aceste domenii în 2020.
De asemenea, peste trei sferturi (86%) dintre companiile europene intenţionează să perfecţioneze sau să recalifice până la 25% dintre angajaţi în următorii trei ani pentru a ţine pasul cu nevoile companiei lor. În general, aproximativ şapte milioane de angajaţi din regiune ar putea beneficia de iniţiative de perfecţionare / recalificare.
„Există o oportunitate unică pentru Europa de a conduce în economia post-pandemică, dar pentru a realiza acest lucru va fi nevoie de investiţii chiar acum în tehnologiile şi ecosistemele potrivite – şi, cel mai important, în oameni. Astfel vor fi generate viitoarele creşteri şi noi locuri de muncă”, a spus Ollagnier.
Raportul identifică cinci domenii de acţiune pe care companiile europene le aşteaptă de la guvernele şi instituţiile UE. „Acestea includ:
-Crearea unei forţe de muncă de generaţie următoare: acest lucru presupune modernizarea sistemelor de educaţie şi formare prin promovarea incubatoarelor de talente şi asigurarea alinierii cu cele mai necesare competenţe, facilitând în acelaşi timp alfabetizarea digitală, învăţarea pe tot parcursul vieţii şi educaţia profesională,
-Accelerarea transformării digitale şi tranziţia către o economie sustenabilă: include planificarea şi implementarea unei infrastructuri tehnologice comune (5G, Cloud, IoT, AI) şi sprijinirea eforturilor de decarbonizare. De asemenea, se aşteaptă crearea unui cadru de reglementare favorabil investiţiilor şi inovării, de exemplu prin reducerea fragmentării juridice şi a birocraţiei şi prin dezvoltarea în continuare a mediilor de testare a tehnologiile emergente.
-Sprijinirea dezvoltării industriilor cu potenţial ridicat: în special prin investiţii în cercetare şi inovare revoluţionare, adoptarea de politici pentru a sprijini dezvoltarea ecosistemelor industriale inovatoare şi crearea de parteneriate public-privat”, se arată într-un comunicat al Accenture.
Raportul s-a bazat pe un sondaj european efectuat printre 700 de directori executivi din 13 ţări din 11 industrii. Sondajul a fost realizat în martie şi aprilie 2021 şi acoperă companiile cu venituri anuale care depăşesc 500 milioane dolari, inclusiv 50% dintre companiile cu venituri care depăşesc 10 miliarde dolari.