Două tranzacții pe săptămână, capitalizare de 60 de milioane de dolari, 9 companii listate. Așa arăta Bursa de la București la redeschiderea din 1995. Astăzi sunt circa 90 de mii de investitori, 381 de companii listate, capitalizare de peste 40 de miliarde de dolari. Indicele BET s-a depreciat de la începutul anului cu doar 5%, în condițiile în care indicicele parizian și cel de la Frankfurt au coborât cu peste 18%, iar cei din regiune cu peste 20%. Cât de importantă a devenit piața de capital pentru economia României, care este strategia pe termen lung și cât de bine înțelegem azi sectorul investițional, discutăm în câteva momente cu președintele BVB, Radu Hanga.

România e campion. Campionul cumpărăturilor online în Europa de Est, cu vânzări de 6,2 miliarde de euro din comerțul electronic în 2021. Aproape jumătate din totalul de 14 miliarde realizat de retailerii din zona de est a Europei. Vânzările din România s-au majorat cu 11% față de 2020, iar estimările Ecommerce Europe şi EuroCommerce arată că sectorul va crește cu 13%, la 7 miliarde de euro până la finalul anului. Suntem totuși sub media europeană, unde 66% din populație a făcut cumpărături online în 2021.

Vine iarna, rău ne pare, n-avem gaz în rezervoare. România, din poziția de al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, are o capacitate de înmagazinare subterană a gazelor de două ori mai mică decât Ungaria, spre exemplu, țară care nu dispune de resurse de gaz. Depozitele de care dispunem, de 3 miliarde de metri cubi, sunt pline în proporție de 40%. La nivelul uniunii, gradul de umplere este de 58%, iar până la 1 octombrie toate statele membre trebuie să ajungă la 80%. Polonia este deja la 97%. Ce plan avem pentru iarna dificilă care ne așteaptă? Ajungem pe 1 august la 46%, pe 1 septembrie, 57%, octombrie – 66%. 80%? Abia în noiembrie, spun autoritățile de la noi.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Marile companii de tehnologie, ca Tesla, Amazon sau Microsoft, au încheiat cel mai slab trimestru pe piața bursieră din ultimii ani. Tesla, care avea o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari în 2021, a scăzut în valoare cu 38% în al doilea trimestru, cea mai mare prăbușire de la IPO-ul din 2010. Prețul acțiunilor Amazon a scăzut cu 35% în același interval. Urmează Meta, cu un minus de 27%, Google și Apple – minus 22%, Microsoft – minus 17%.

Cine râde la urmă, râde mai bine. Elon Musk l-a ironizat pe Warren Buffett în 2011, la trei ani după ce Berkshire Hathaway investea 232 de milioane de dolari în compania auto chineză BYD. Pachetul de acțiuni valoarează acum 9 miliarde de dolari. Sau de 40 de ori investiția. “Ați văzut mașina lor?”, întreba Musk în 2011. “Ai văzut câștigul?”, ar întreba Buffett acum.

Sectorul bancar din România a înregistrat un profit net de 2 miliarde lei în primele trei luni din 2022, cu 4% mai mult faţă de perioa­da similară a anului trecut. Cota de piaţă cumulată a băncilor care înregistrea­ză rezultate financiare negative este sub 1%, con­form BNR. În România, aproxi­mativ 30% din bănci înregis­trează rentabilitate financiară de peste 10% şi cumu­lează aproximativ 91% din rezultatul finan­ciar al întregului sector. Asta arată menţinerea polarizării profitabilităţii, o vulnerabilitate recurentă care poate fi potenţată de tensiunile geopolitice actuale, arată BNR, citat de ZF.

Cine e în topul celor mai mari angajatori din România?  Liderul clasamentului este Profi, cu aproape 18.000 de angajaţi anul trecut, în scădere cu aproape 2.000 faţă de anul 2020. Automobile Dacia a fost al doilea cel mai mare angajator din economia locală, însă a înregistrat scăderi de personal anul trecut. Compania a avut aproape 13.700 de angajaţi în 2021, în scădere cu circa 740 de persoane faţă de anul precedent. Pe locul al treilea e Kaufland, cu puţin peste 13.100 de angajaţi în 2021, în creştere cu circa 400 de persoane faţă de 2020.

Tinerii în arenă, proiectul Romanian Business Leaders, câștigă premiul Youth Empowerment acordat de Emerging Europe la Bruxelles. Programul, în care au participat 60 de ONG-uri, a testat cele mai bune practici, inovația și curajul în întreaga regiune.