Energia, prin preţurile ridicate la petrol şi gaze, dar şi transporturile, prin criza exporturilor de cereale generată de războiul din Ucraina, sunt două dintre sectoarele care se află în atenţia investitorilor la bursă, scrie ZF. La Bursa de Valori Bucureşti, sectorul energetic este foarte bine reprezentat. Producători precum Romgaz, OMV Petrom şi Nuclearelectrica ar putea beneficia în continuare de actualul context. De la începutul anului, Romgaz are o creştere a acţiunilor de 32%. Nuclearelectrica şi Petrom înregistrează scăderi de circa 2% în aceeaşi perioadă. Vedem mai târziu la cine pot fi atenți investitorii în perioada asta.

Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra regelemntării tranzacționării de criptoactive. După mai puțin de o oră petrecută în ședința de miercuri punctele cheie, confirmate de Ondřej Kovařík, unul dintre lawmakerii Uniunii Europene au fost următoarele: Transparență totală. Ce înseamnă asta? Sursa de proveniență a fiecărui euro trazacționat trebuie specificată, atât în cazul exchange-urilor cât și a persoanelor fizice. În al doilea rând, înainte de a putea tranzacționa criptoactive trebuie să treci de o serie de verificări prin care autoritățile se asigură că fondurile nu vor fi folosite în scopuri ilicite, spălare de bani, terorism și alte acte ilegale. Vedem ce presupune a treia măsură mai târziu. Începem!

Victoria de 50 de bani a sosit: Guvernul a aprobat OUG pentru reducerea voluntară a preţurilor la carburanţi. 25 de bani de la bugetul de stat, 25 reducere comercială, potrivit ZF. Ministrul Energiei spune că benzinăriile vor avea la dispoziţie „un termen scurt, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să poată reflecta aceste modificări”. Cheltuielile statului, a precizat reprezentantul Ministerului Finanţelor, vor fi de 800 de milioane de lei, iar măsura nu va duce la creşterea defictului bugetar.

Titlurile zilei

CE SE ALEGE DE BURSĂ?
CINE E CĂLIN GEORGESCU?
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE SPUNE RETHINK DESPRE PROGRESUL ROMÂNIEI?
CINE E SOȚIA LUI CĂLIN GEORGESCU?
POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?

Cum vede şeful celei mai mari bănci din România criza actuală faţă de 2008-2009? Avem lichiditate mai mare în sectorul bancar. Provocările vin acum din multe părţi, din geopolitică, economie, din tehnologie, vorbim de cyber security, e şi un război aproape de noi. Ne poziţionăm, ne adaptăm. Mergem pe gheaţă subţire, aşa că mergem cu paşi mici, de pinguin”, spune Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania.

Prioritizarea emoțiilor devine cheia în transformarea companiilor, arată un studiu EY și Saïd Business School. Liderii care acordă prioritate emoțiilor angajaților în cadrul proceselor de transformare au de 2,6 ori mai multe șanse de succes decât cei care nu o fac. 52% dintre respondenții care au participat la transformări performante spun că organizația lor le-a oferit sprijinul emoțional de care au avut nevoie în timpul procesului. În schimb, tensiunea emoțională asupra angajaților crește cu 136% în timpul unei transformări neperformante.

Platforma de investiţii SeedBlink lansează piaţa secundară, unde investitorii pot tranzacţiona între ei activele pe care le deţin, în prima fază în momentul unei runde noi de finanţare. SeedBlink va extinde aceste funcţionalităţi până la finalul anului şi în afara rundelor noi, le va oferi investitorilor posibilitatea să tranzacţioneze activele tuturor companiilor din portofoliu.

Resursa umană, lipsa de informare cu privire la capitalul uman şi lipsa experienţei pe internaţionalizare sunt unele dintre cele mai mari provocări ale start-up-urilor la început de drum, spune Sandu Băbăşan, investitor român, la emisiunea Innovation HotSpot, screi ZF. Sandu Băbăşan vrea ca în perioada următoare să investească între 100.000 şi 200.000 de euro în start-up-uri tech la care se vor alătura şi alţi antreprenori cu investiţii.

Cum rezistă regele tuturor altcoin-urilor, Ethereum? Acum se învârte în jurul a 1.000 $ pe unitate. Un nivel pe care a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizare l-a mai întânit în bearmarket-urile trecute, când și-a pierdut până la 46% din valoarea de piață. Se va întoarce soarta în favoarea ETH în T3/2022, după ce în luna iunie aproximativ 1,3 milioane de ETH, în valoare de 1,45 mld. $ s-au întors în conturile exchange-urilor?