Misiunea strategică a ASF pentru actualul mandat al președintelui Nicu Marcu este transformarea digitală. Președintele ASF consideră că educația în acest sens are un rol crucial în atingerea target-ului. Acum, Autoritatea de Supraveghere Financiară inițiază un prgram pilot pentru integrarea tehnologiei blockchain, în special în activitatea de supraveghere. Platforma are ca scop eficientizarea relației dintre ASF și piețe. Care sunt beneficiile afli imediat aici la „Ce câștig azi?”.

Maratonul de scăderi pe bursele americane continuă. Dow Jones scade cu 1,56%, Nasdaq cu 2,98% și S and P 500 cu 2%. Indicele de volatilitate din piețe, VIX, crește cu 5% și ajunge la 28 de unități, dublu față de o perioadă în care economia este stabilă și predictibilă. Și piața commodities urmărește un trend descendent. Avem scăderi la majoritatea bunurilor materiale, mai puțin la gazele naturale care cresc cu 3%. Trecem la bursa locală, care deschide pe minus. Totuși, la ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,09%, BET-NG cu 0,21%, iar BET-FI cu 0,08%. Unde trebuie să investim într-o perioadă de incertitudine la nivel global? Afli mai târziu, la ce câștig azi. Începem!

Producătorii de băuturi spirtoase sunt luați în vizor de guvern, care s-ar putea vedea puși în fața unei majorări cu 20% a accizei. Asociația producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase, Spirits România, atrage atenția că o astfel de majorare ar avea efecte negative asupra industriei, a consumatorilor, dar și a încasărilor la bugetul de stat și va anula evoluția pozitivă din ultimii ani din acest sector. În 2013, majorarea cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ 2 milioane euro pentru bugetul de stat, potrivit Spirits România.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Criptoactivele sunt mai populare decât fondurile mutuale în rândul milenialilor cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, arată un studiu Alto efectuat pe un eșantion de 2.000 de adulți din SUA. 40% dintre respondenți au investit în criptoactive, iar 70% dintre investitorii în fonduri mutuale, cei cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani dețin și criptoactive. La începutul lunii iunie, un alt sondaj arată că persoanele cu o avere peste medie tind să se îndrepte și ele către piața cripto. Potrivit „World Wealth Report”, 71% dintre participanții bogați au investit în active digitale precum criptoactive, NFT-uri sau ETF-uri.

Hype-ul din jurul colecției BAYC a dus la creearea primului restaurant dedicat maimuțelor plictisite, Bored and Hungry unde plata se face doar în cripto. Influenceri, deținători de Bored Ape, toți promovau avantajele care vin la pachet cu plata în cripto. Acum, condițiile extreme de piață l-au forța pe patronul restaurantului, Andy Nguyen, să renunțe la această practică în ciuda faptului că restaurantul în sine este creat pentru a profita de piețele nereglementate.

Berkshire Hathaway a cumpărat în al doilea trimestru din acest an 83 de milioane de acțiuni la Occidental Petroleum, conform HedgeFollow. Achiziția aduce participația conglomeratului în compania energetică la 220 milioane de acțiuni, echivalentul a 12 miliarde de dolari. Totuși, acțiunile Occidental au scăzut cu 17% în ultima lună, dar aproape s-au dublat până acum în 2022.

La nivelul Uniunii Europene, din 2035, nu vor mai fi permise vânzările de autovehicule pe benzină și diesel. Motoarele noilor mașini trebuie să fie 100% electrice. Acesta este unul din pașii pe care Uniunea Europeană trebuie să-i facă pentru a atinge obiectivul de a reduce emisiile de carbon la zero. La cerința unor țări precum Germania și Italia, cei 27 au convenit să ia în considerare o posibilă derogare pentru energiile alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride.

Doar 12% dintre companii utilizează Inteligența Artificială la un nivel de maturitate care se poate transforma într-un avantaj competitiv, în timp ce majoritatea organizațiilor încă experimentează tehnologia, conform unui nou studiu realizat de Accenture. Aproximativ 50% dintre companii vor investi peste o treime din bugetele lor de tehnologie în Inteligența Artificială până în 2024.