O navă spaţială chineză fără echipaj a achiziţionat imagini care acoperă întreaga planetă Marte, inclusiv polul sudic al planetei, după ce a înconjurat-o de peste 1.300 de ori de la începutul anului trecut, a anunţat miercuri presa de stat, citată de Reuters.

Tianwen-1 a ajuns cu succes pe planeta roşie în februarie 2021. De atunci, un robot a fost plasat pe suprafaţa planetei, iar o sondă a supravegheat Marte din spaţiu.

Printre imaginile realizate din spaţiu s-au numărat primele fotografii realizate de China la polul sud marţian, unde se află aproape toate resursele de apă ale planetei.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

În 2018, o sondă orbitală operată de Agenţia Spaţială Europeană descoperise apă sub gheaţa de la polul sud al planetei.

Localizarea apei din subsol este esenţială pentru a determina potenţialul planetei pentru viaţă, precum şi pentru a oferi o resursă permanentă pentru orice explorare umană acolo.

Alte imagini ale Tianwen-1 includ fotografii ale canionului Valles Marineris, lung de 4.000 de kilometri, şi ale craterelor de impact de pe înălţimile din nordul planetei Marte, cunoscute sub numele de Arabia Terra.

Tianwen-1 a trimis, de asemenea, imagini de înaltă rezoluţie ale marginii vastului crater Maunder, precum şi o vedere a muntelui Ascraeus Mons de 18.000 de metri, un vulcan de mari dimensiuni descoperit pentru prima dată de nava spaţială Mariner 9 a NASA în urmă cu mai bine de cinci decenii.