Plafonarea prețurilor la combustibili nu s-a realizat, dar s-a dictat discountul, de la Palatul Victoria. Decizie luată cu mare pompă, cu reduceri direct la pompă. 50 de bani pe litru și un impact bugetar de 2 miliarde de lei. Mecanismul este valabil timp de trei luni, după care se va evalua eficiența și vor fi implementate eventuale măsuri suplimentare. Costurile sunt suportate în cotă egală de stat și de companiile petroliere. Câte 25 de bani pe litru, fiecare. De la începutul anului, motorina, spre exemplu, s-a scumpit cu 50%. În câteva zile, probabil, reducerea oferită de guvernul Ciucă va fi acoperită de creșterea prețurilor, care nu dă semne de oprire.

Avem toate premisele să oferim un remediu bun împotriva inflaţiei cu acţiunile listate la BVB. Sunt sectoare care beneficiază momentan de un context pozitiv din punct de vedere macroeconomic şi geopolitic. O spune Alexandru Voicu, CEO-ul Certinvest. Deși unele piețe europene sunt aproape de urs, fondurile de investiţii cu expunere pe piaţa locală au obţinut cele mai bune cinci randamente într-un interval de un an, mai exact între 1 aprilie 2021 şi 31 martie 2022. Sunt acţiunile româneşti un remediu împotriva inflaţiei? Află mai târziu.

România merge pe digitalizare. Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu vicepreședintele Google, Karan Bhatia. “Digitalizarea este cheia reducerii birocraţiei, care va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună şi mai eficientă. Va facilita tranziţia ţării noastre către o economie mai sigură, dinamică şi bazată pe date, aliniată cu direcţiile strategice europene”, spune Ciucă.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Până la digitalizare, așteptăm banii din PNRR. Am putea primi primele 3 miliarde de euro la finalul lunii iulie. Banii de la Comisia Europeană vor ajuta la stabilizarea financiară a României, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Această primă tranșă este alocată în special proiectelor de infrastructură. A doua cerere de plată va fi depusă în octombrie.

Iar Inteligența Artificială nu mai e atât de rece și distantă. 40% dintre utilizatorii Replika, aplicație de chat care configurează automat un personaj virtual pe baza mesajelor text care aparțineau unui prieten decedat, consideră că sunt într-o relație romantică, amoroasă, cu chatbot-ul platformei. 1 milion de utilizatori are Replika.

Ce drepturi mai au angajații? Avem o nouă prevedere, dintr-o nouă propunere legislativă trecută prin Senat. După 6 luni de la angajare, salariatul poate solicita angajatorului să-I mute pe alt post, unde are condiții mai bune, din punctul lui de vedere. Drepturi are și agajatorul. E obligat să răspundă cererii, dar o poate refuza, dacă motivează decizia.

JP Morgan se restructurează. Cererea pentru credite ipotecare și refinațări încetinește. Banca ia măsuri. Are în plan să concedieze peste 1.000 de angajați. Ratele ipotecare s-au dublat față de anul trecut de la un minim istoric de 3% la aproximativ 6%. La începutul anului, și bancă americană Wells Fargoa avut o serie de concedieri, după ce veniturile din ipotecare au scăzut cu 33% din T1 2021 până în 2022. La JPMorgan, volumul creditelor ipotecare a scăzut cu 31% de la 43,2 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2021 la 30,2 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2022, scrie Business Insider.

Asistentul virtual al celor de la Amazon, Alexa, va putea imita vocea oricărei persoane, inclusiv a unei rude decedate spune vicepreședintele companiei Rohit Prasad. Sistemul de inteligență artificială reține și redă ulterior vocea pe care nu are nevoie să o “asculte” mai mult de un minut. Totuși, sistemul stârnește controverse. Vedem mai târziu despre ce este vorba. Începem.