România are cea mai mică dobândă cheie din regiune. Ungaria are aproape dublu: 7,25%. Polonia 6, Cehia 5,75. Pe 6 iulie este şedința de politică monetară. Este greu de crezut că BNR va convoca o şedință de urgență înainte de data stabilită, pentru ca asta ar creşte volatilitatea, spun analiștii financiari de la noi. Dacă ne uităm la mișcările din Occident, FED a făcut cel mai mare salt din ultimii 28 de ani. A majorat dobânda-cheie cu 0,75 de puncte procentuale, până la marja de 1,5% – 1,75%. Banca Centrală Europeană se pregătește și ea pentru o majorare în luna iulie, prima din ultimul deceniu. Cum va acționa BNR? Vedem mai târziu.

România a exportat anul trecut 1 mld. de metri cubi de gaze. 0,2 reprezintă tranzitul, restul gaze din import și din producția locală. Și aici se opresc datele. ANRE spune că informațiile sunt “sensibile”. Transgaz spune că nu ştie. Cine şi cât gaz a exportat din producția internă, în condițiile în care noi am importat 30% din cât am consumat? Altfel, 6% din cererea internă a mers la export. Sunt contracte stabilite anterior și asta e procedura? De ce nimeni nu poate răspunde cine a exportat gazele? Discutăm în câteva momente, la Ce Câștig Azi. Începem.

Monitorul Oficial a publicat legea prin care firmele și persoanele fizice care fac speculă și concurență neloială în caz de război vor fi sancționate. Statul urăște concurența și se protejează prin legi și OUG. Toate sunt date de reprezentanții lui, în favoarea lui, ca să acopere deficitele si costurile pentru plata bugetarilor, a asistaților sociali si a pensionarilor. Mai nou, statul se vrea si dictator. Legal. Ai un business? Foarte frumos! Daca statului nu-i convine ceva, vede că-ți merge bine și te descurci, poate să considere că faci specula și-ți poate ”da in cap” până risti sa inchizi afacerea. Tindem spre un comunism european. Asta e părerea lui Dragoş Dragoteanu, proprietar Euroest Invest despre noua lege adoptată de stat, pe care el îl numește și “primul speculant”.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde presează pe majorarea ratelor dobânzilor în iulie și septembrie, cu minim 25 de puncta de bază. Scopul e același: menținerea inflației sub control. „Trebuie să fim absolut siguri că poziția noastră de politică monetară este de fapt orientată către toate țările din zona euro”, spune Lagarde. Deși asta ar putea conduce către recesiune și destabilizare economică, Lagarde nu dă semne că se mai gândește și în niciun caz că se răzgândește.

Riscul ca economia SUA să se prăbușească anul viitor s-a dublat. Este consecința acțiunilor FED de a crește rata dobânzii cu 75 de puncta de bază, spune Goldman Sachs. Șansa de recesiune în următoarele 12 luni a crescut de la 15% înainte de majorarea ratei dobânzilor, la 30% săptămână asta. Șansa unei recesiuni în următorii doi ani a crescut la 50%, de la 35% anterior.

Banca de stat EximBank trebuie să încheie până la finalul anului procesul de fuziune cu Banca Românească, pe care a cumpărat-o acum patru ani. Va rezulta o singură bancă, ce va avea active de 25 mld. lei şi va urca pe locul 8 în piaţă. Noua bancă se va concentra mai mult pe zona de corporate, de finanţare a companiilor şi economiei României şi mai puţin pe zona de creditare pe retail, spune Traian Halalai, preşedinte executive și CEO al EximBank. “Bineînţeles că vom avea retail, vom da credite pentru persoane fizice de consum, ipotecare, dar nu vom intra în concurenţă cu băncile mari pe pricing, pentru că nu avem dimensiunea lor şi nici masa de clienţi”, a spus Halalai pentru ZF.

România a depăşit în 2021 Grecia la puterea de cumpărare şi este foarte aproape de Portugalia şi Polonia. Consumul individual, exprimat prin puterea de cumpărare, a variat anul trecut în Europa între 63% şi 146% din media UE în cele 27 de state membre. România s-a situat la 82% din media UE, peste Grecia (76%) şi foarte aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania şi Cehia (85%), arată datele Eurostat. Nouă state europene au o putere de cumpărare peste media UE – Luxembourg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda şi Franţa.

Germania va susține România și Polonia în adaptarea căilor ferate, astfel încât să poată permite exportul milioanelor de tone de cereale blocate în Ucraina de ruși, anunță ministrul german de externe Annalena Baerbock. „Șinele de cale ferată trebuie să fie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă adecvate – guvernul german lucrează la acest lucru împreună cu mulţi alţi actori”, a spus oficialul german înainte de întâlnirea de la Luxemburg cu omologii din Uniunea Europeană.