Cu un război la granița României, cu o criză sanitară încă neîncheiată, cu o criză a lanțurilor de aprovizionare în plină desfășurare, cu o inflație care tot crește, politicienii români nu știu cum să facă să complice și mai mult situația.

PSD, după ce a renunțat deocamdată la impozitarea progresivă, vrea un nou cod fiscal, bazat pe „echitate și solidaritate socială”. Mai exact, vrea supraimpozitarea cu 40% a salariilor din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României, supraimpozitarea pensiilor speciale, un sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei sau o contribuție temporară pentru Sănătate și Educație plătită de companiile cu venituri anuale de peste 100 de milioane de euro.

Am discutat subiectul cu Valentina Saygo, consultant fiscal.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Asistăm din nou la o revoluție fiscală marca PSD, ca cea din 2017 când s-au mutat obligațiile de la angajat la angajator și cică s-au mărit salariile cu 25%. Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs, dacă analizăm aceste propuneri. Supraimpozitarea pensiilor speciale și a salariilor bugetare nu va trece, de exemplu, pentru că este neconstituțională, e un praf în ochii alegătorilor. Sistemul progresiv de deduceri? Este diferit de impozitarea progresivă și văd că s-a schimbat de la o zi la alta declarația președintelui PSD.”, a povestit Valentina Saygo, consultant fiscal.