Titulatura de activ de refugiu pare să nu mai existe. Aurul, argintul şi metalele industriale stau sub presiunea inflaţiei, sub declinul sectorului manufacturier din China și, evident, sub presiunea conflictului din Ucraina, potrivit XTB România.

În ultima perioadă, manufacturierii şi traderii de metale din China au trecut de la statutul de cumpărători la cel de vânzători. Cumpărătorii chinezi au determinat creșterea prețurilor metalelor de la jumătatea anului 2020 şi până la sfârşitul anului 2021. Acest flux de comenzi s-a inversat din martie 2022, scrie ZF.

Am discutat subiectul cu Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Explicațiile sunt destul de complexe, așa că o să încerc să vă ofer o versiune mai simplă. În acest moment, capitalurile se uită după randamente și trăim o perioadă în care bursele sunt pe scădere. Există foarte multă incertitudine în piață, incertitudine sporită de conflictul din Ucraina, de situația pandemică din China și în contextul în care economia americană este considerată în continuare o economie puternică, dolarul este o monedă atractivă.

Pe de altă parte, creșterea dolarului produce ceva pentru aur – și anume scumpirea aurului pentru investitorii străini. De aceea, în acest moment, având în vedere și politica de creștere a dobânzilor de către FED-ul american, politica pentru a stopa inflația și a reduce cererea, prețurile obligațiunilor suverane, acele bonduri ale trezoreriei americane, au crescut.”, a declarat Bogdan Maioreanu, analist eToro.