Pesimismul domină mediul de afaceri din România. Justificat, dacă ținem cont de impasul economic prin care trecem. Aproape jumătate dintre oamenii de afaceri estimează că România ar putea intra în stagflaţie până la sfârşitul anului, iar aproape 27% văd chiar o recesiune care se apropie, arată un sondaj Moneycorp. Care sunt principalele pericole pentru economie? Inflația, care vine la pachet cu creșterea prețurilor la energie, materiale servicii, scăderea vânzărilor, accentuarea blocajului financiar, intrarea în insolvenţă sau faliment a partenerilor, sau regionalizarea războiului, spun cei chestionați. Dar avem și afaceriști optimiști. 20% cred în continuare în creștere economică. Care sunt perspectivele mediului de business de la noi, discutăm în câteva momente, aici, la Ce Câștig Azi.
Advertisment
Marile companii vor perfecțiune. Pentru asta, apelează la specialiști. Coca-Cola, Twitter sau LVMH sunt doar câteva exemple de nume mari care folosesc platforme de coaching pentru angajații lor. Numai anul trecut, în zona de edtech s-au făcut investiții de 20 de miliarde de dolari. Și în România te poți perfecționa ca angajat, dar și ca manager sau lider. Creșterea vitezei de reacție a organizației și creșterea agilității operaționale sunt printre cele mai noi programe de training căutate de companiile care investesc în dezvoltarea angajaților, scrie ZF. În 2021, cifra de afaceri a primilor 5 cei mai mari jucători de pe piața de training locală a fost de 13,2 milioane de euro. Cine te ajută să te dezvolți profesional și ce cursuri sunt disponibile pe piață afli la „Ce câștig azi?”.
Deficitul de cont curent al României a crescut în primele patru luni ale anului cu 3,4 mld. de euro, până la 7,5 mld. de euro, arată datele BNR. O creștere de aproape 84%. Doar în aprilie, deficitul s-a majorat cu 2,9 mld. de euro. Schimburile internaționale de bunuri au avut cel mai mare impact în structura deficitului, cu un minus de 9,3 mld. euro. Tot pe minus este balanța veniturilor primare, dar și turismul. În zona de excedent: serviciile, transportul, telecomunicațiile.
Titlurile zilei
Dolarul american ajunge la maximul ultimilor 20 de ani, raportat la alte șase valute majore. Moneda americană se apreciază în contextul temerilor legate de o încetinire a economiei globale și de estimările potrivit cărora Rezerva Federală va majora abrupt dobânda-cheie. “Dolarul continuă câştigurile pentru că riscurile se extind”, spune Brad Bechtel, şeful global pentru pieţe valutare al Jefferies.
Două dintre cele mai mari bănci americane au suspendat tranzacțiile cu obligațiuni de stat rusești, după ce administrația Biden a interzis investitorilor să achiziționeze astfel de active. JPMorgan Chase și Goldman Sachs încă mai ofereau acest serviciu la începutul lunii. Anunțul Trezoreriei ameicane i-a luat prin suprindere pe bancherii care încă își ajutau clienții să profite de prețurile mici ale obligațiunilor rusești de pe piața secundară.
Românii au împrumutat statul cu câte 81 de milioane de lei pe zi în prima săptămână în care au cumpărat titluri de stat Fidelis, la dobânzi record de 7,8% pe an, scrie Ziarul Financiar. Ulterior închiderii perioadei de subscriere, respectiv 21 iunie, aceste instrumente financiare vor ajunge la Bursa de la Bucureşti. Acolo, preţul va fluctua în funcţie de cerere şi ofertă, inflaţie şi dobânzi. La Bursă, orice investitor persoană fizică va putea să vândă şi să cumpere Fidelis, suportând doar comisionul de la broker, întrucât aceste investiţii sunt neimpozabile, atât pe tranzacţionare, cât şi pe scadenţă.
Jumătate din petrolul rusesc transportat cu vaporul se îndreaptă spre Asia, în principal către China și India, potrivit unei analize Bloomberg. Rusia a livrat 3,55 milioane de barili de petrol pe zi în săptămâna 6 – 10 iunie. Aproximativ 50% dintre aceste transporturi se îndreptau către Asia. Vorbim, deci, de o creștere de la sub 40% din exporturile din săptămânile premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.
Peste 15.000 de milionari vor părăsi Rusia și Ucraina anul acesta. Destinația favorită: Emiratele Arabe Unite, scrie The Guardian. Țara așteaptă 4.000 de milionari. Mai mult, circa 15% dintre rușii cu active de peste un milion de dolari vor emigra până la finalul anului. După Emirate, următoarele destinații țintă sunt Singapore, Israel, Malta, Mauritius și Monaco.