FMI cere guvernului să crească taxele pentru a strânge 2% din PIB. Unde ar trebui să umble guvernul la taxe, astfel încât economia să fie afectată cât mai puţin?

Ministerul Finanţelor strânge la buget 26% din PIB din taxe şi impozite, inclusiv din contribuţiile sociale. Media europeană este de la 41%. Asta obligă guvernul să se împrumute puternic, Deficitul bugetar va fi şi în acest an cu 7-8% din PIB, scrie ZF.

Dar, statul se laudă cu creşterea economică. La ce bun o creştere de 4-5% când deficitul va fi şi anul acesta de 7-8% din PIB?

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Am discutat subiectul cu Gabriel Biriș, avocat de business.

“Ar putea umbla în primul rând la cei care nu plătesc impozite și taxe astăzi și care, din păcate, sunt destul de mulți și vin din două zone distincte. Una este zona scutirilor/excepții/tratamente preferențiale, despre care noi vorbim de foarte mult timp pentru că nu numai că distorsionează baza de impunere, dar creează și foarte multă concurență neloială în piață. Și cea de-a doua este evaziunea. Și, la drept vorbind, din punctul de vedere al cetățeanului contribuabil fără scutiri, nu e nicio diferență între un scutit și un evazionist. Niciunul nu plătește taxe la buget.”, a povestit Gabriel Biriș, avocat de business.