FMI cere guvernului să crească taxele pentru a strânge 2% din PIB. Unde ar trebui să umble guvernul la taxe, astfel încât economia să fie afectată cât mai puţin? Guvernul are buzunarele goale, dar se laudă cu creşterea economică. O creştere care nu-l ajută cu nimic pentru că la ce bun o creştere de 4-5% când deficitul îţi va fi şi anul acesta de 7-8% din PIB? Aşa că, în mintea unora, încolţeşte ideea majorării de taxe. Dar, cum majorezi taxe şi care taxe? Asta dacă nu vrei să dai cu economia de pereţi, scrie ZF. Ministerul Finanţelor strânge la buget 26% din PIB din taxe şi impozite, inclusiv din contribuţiile sociale. Media europeană este de la 41%. Asta obligă guvernul să se împrumute puternic. Asta nu a împiedicat acelaşi guvern cu buzunarele goale să mai introducă o „nişă fiscală”, nici acum o lună, pentru agricultori şi pentru industria alimentară.
Advertisment
Bursele trec printr-una dintre cele mai grele zile de tranzacționare din ultima perioadă și intră oficial în bear market. Volatilitatea din piață se îndreaptă către un nou record în 2022. Indicele VIX care măsoară acest lucru crește cu 22,59% și ajunge la 34 de puncte. S and P 500 scade cu 3,88%, Nasdaq cu 4,68% și Dow Jones cu 2,79%. Pe piața commodities aurul este pe minus cu 0,31%, argintul cu 0,52% și petrolul cu 0,11%. Singurele bunuri care au evoluții pozitive sunt gazele naturale, soia și cupru.
Trecem la Bursa de Valori București care urmează trendul general din piețele de capital și deschide pe minus ședința de tranzacționare de astăzi. Ce a cauzat acest bear market și cât va ține? Afli acum, la ce câștig azi!
Titlurile zilei
Aproape jumătate, 46,7% dintre oamenii de afaceri, manageri şi angajaţi cu funcţii de conducere în companiile care activează pe plan local spun că România ar putea intra în stagflaţie până la sfârşitul anului. Asta ar determina instituţiile să îşi securizeze business-urile, în paralel cu scăderea apetitului pentru investiţii şi consum, potrivit ZF. Întrebaţi care sunt cele mai mari pericole pentru economia românească, în următoarele şase luni, 33,3% dintre executivii companiilor au menţionat inflaţia tradusă prin creşterea preţurilor la energie, materiale, servicii; 25%- scăderea vânzărilor; accentuarea blocajului financiar 12,5%; tot 12,5 au amintit intrarea în insolvenţă/faliment a partenerilor 10,5 menționează regionalizarea războiului.
BCR, a doua cea mai mare bancă din România după active, rămâne pe locul 1 în topul dealerilor primari la finalul primului trimestru din 2022. ING Bank, a patra cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, rămâne pe 2 în clasament, după ce, în primele luni din 2021 era pe primul loc. BRD Societe Generale, a treia cea mai mare bancă după active, e a treia și din topul dealerilor primari. Observatții: Dealerii mari de pe piaţa titlurilor de stat se regăsesc şi în clasamentul celor mai mari bănci după active, dar şi în topul celor mai profitabile bănci. Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în T1/2022 BCR, Banca Transilvania şi ING Bank, cu câştiguri cumulate de peste 1 miliard. lei, adică jumătate din câştigul total al sistemului, potrivit ZF.
România are o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de circa 3 milioane de hectare, iar suprafaţa potenţial irigabilă pentru acest an este de 1,28 milioane de hectare, conform datelor de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare şi de la Ministerul Agriculturii. Suprafaţa contractată pentru irigaţii în acest an acoperă în total 790.000 de hectare, însă până acum au fost irigate cumulat doar 288.000 de hectare, scrie ZF. Vedem cum am putea asigura apa în vreme de secetă, puțin mai târziu.
Majoritatea managerilor de fonduri de investiții în cripto prezic că Bitcoin ar putea ajunge la 100.000 de dolari până la finalul anului, conform unui studiu PwC. 42% dintre respondenți cred că Bitcoin va fi între 75.000$ și 100.000$ până la finalul anului și 35% văd valoarea criptoactivului cuprinsă între 50.000$ și 75.000$.
Un investitor american dă în judecată Binance și pe Changpeng Zhao, CEO-ul companiei, pentru că a comercializat criptoactivul Terra USD, drept unul sigur. Dar stablecoin-ul a cauzat un colaps care a făcut ca peste 40 de miliarde de dolari să dispară de la investitori.
Italia, Grecia, Franţa, Spania, toate destinaţiile turistice clasice se luptă cu o penurie de ospătari, bucătari şi muncitori pentru curăţenie, în contextul unor salarii scăzute şi a lipsei unui echilibru dintre muncă şi viaţă, notează Le Monde. În această vară, va trebui pur şi simplu să aşteptaţi. Să aşteptaţi să vi se aducă masa, să aşteptaţi la aeroport, să aşteptaţi la hotel. Asta pentru că nu vor fi suficienţi angajaţi pentru a vă servi indiferent de unde vreţi să vă petreceţi concediul.