• Firmele tebuie să declare cine este beneficiarul real al banilor.
  • Emilian Duca, consultant fiscal: „Este o formalizare excesivă”.
  • Termenul de depunere este 1 octombrie.
  • Şi băncile cer informaţii suplimentare clienţilor.

Dacă ai firmă, statul îți mai cere o hârtie, de parcă nu-s suficiente cele pe care deja i le dai. Trebuie să-i spui Fiscului cu mâna pe inima cine ia bani din compania ta.

700.000 de administratori de firme trebuie să completeze o declarație stufoasă, de șase pagini, care să arate cine ia bani din activitatea companiei. Termenul pentru depunerea „declarației privind beneficiarul real” la Registrul Comerțului s-a amânat până la 1 octombrie.

„Declarația este doar o formalizare excesivă. Scopul ei ar fi verificarea interpușilor care încasează banii pentru alții. În realitate, cine voia să falsifice informația o falsifica deja și va continua să o falsifice”, a spus Emilian Duca, consultant fiscal.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Scopul real al acestei declarații

Declarația trebuie completată de administratorul firmei și beneficiarul ales este acționarul/asociatul majoritar al firmei. Și băncile cer informații suplimentare clienților.

Anul trecut, un client al Băncii Transilvania a fost nemulțumit pentru că banca l-a întrebat cum își va cheltui banii, iar ING a blocat conturile unor clienți care nu și-au actualizat datele sau nu au răspuns la întrebări despre proveniența banilor.

Declarația privind beneficiarul real si datele cerute de bănci sunt o consecință a înăspririi reglementărilor europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea spălării banilor.