Lipsa tot mai mare de alimente ar putea reprezenta aceeaşi ameninţare la adresa sănătăţii mondiale precum pandemia COVID-19, a avertizat o personalitate importantă din domeniul sănătăţii la nivel mondial.

Creşterea preţurilor la alimente şi energie, provocată în parte de războiul din Ucraina, ar putea ucide milioane de oameni atât direct, cât şi indirect, a declarat marţi, într-un interviu acordat Reuters, Peter Sands, directorul executiv al Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.

„Penuria de alimente funcţionează în două moduri. Unul este că ai tragedia oamenilor care mor efectiv de foame. Dar în al doilea rând, există faptul că, adesea, un număr mult mai mare de oameni sunt prost hrăniţi, iar acest lucru îi face mai vulnerabili la bolile existente”, a spus el.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

El a spus că eforturile de îmbunătăţire a pregătirii pentru pandemii nu ar trebui să facă greşeala „clasică” de a se preocupa doar de crizele care seamănă cu cea mai recentă ameninţare cu care s-a confruntat lumea.

“Nu este la fel de bine definit ca un agent patogen nou-nouţ care apare cu simptome noi şi distincte. Dar ar putea fi la fel de mortal”, a spus el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 15 milioane de oameni ar fi putut muri din cauza COVID-19.

Sands a declarat că sunt necesare investiţii în consolidarea sistemelor de sănătate pentru a ajuta la pregătirea pentru repercusiunile crizei de alimente, ceea ce face parte din atribuţiile Fondului Global.

Fondul cu sediul la Geneva, în Elveţia, îşi propune să strângă 18 miliarde de dolari pentru a stimula sistemele de sănătate, pentru a lupta împotriva celor trei boli principale din numele său şi pentru a inversa regresele cauzate de pandemie. Acesta a strâns puţin peste o treime din obiectivul său pentru perioada 2024-2026.