Dacă pentru unii inflaţia la maximul ultimilor 18 ani este un coşmar prin rate mai mari la bancă şi facturi mai mari la energie, pentru alţii este o mană cerească prin profiturile excepţionale realizate de companiile din energie şi de bănci în anul 2021, scrie ZF. Cei care au investit în companii precum Petrom, BRD, Banca Transilvania, Nuclearelectrica au tras lozul câştigător. În iunie, cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti vor plăti 5,3 mld. lei sub formă de dividende din profiturile pe 2021. ZF scrie că e o sumă record pe care o marile companii listate o vor distribui sub formă de cash către investitori precum statul român, fonduri Pilon II, SIF-uri. Iar rezultatele pentru începutul lui 2022, când investitorii au inclus pe agendă şi războiul din Ucraina, ar putea aduce dividende şi mai mari anul viitor, mai ales că motorina este acum cu 60% mai scumpă faţă de mai 2021, iar Robor s-a cvadruplat.

Cu cât știi mai multe despre Bitcoin, cu atât ești mai optimist pentru viitorul criptoactivului și ești mai dispus să investești în el, potrivit unui studiu Block, la care au participat 9.500 de respondenți. Există o relație directă între optimism și probabilitatea de a cumpăra Bitcoin, corelat cu nivelul de informare al respondenților despre criptoactiv, arată analiza. Dintre cei care s-au identificat drept cunoscători și experți în cripto, 41% spun că este foarte probabil să cumpere Bitcoin în următoarele 12 luni, comparativ cu doar 7,9% în cazul celor neinformați. Iar principalii factori care influențează adopția Bitcoin sunt educația și promovarea. Începem!

Știi că statul are nevoie de bani să-și mai acopere din cheltuieli. Dar știi că poți împrumuta chiar tu statul și pentru asta primești și o dobândă? Din 6 iunie şi până pe 21 iunie 2022 statul vinde titluri de stat Fidelis la dobânzi chiar şi de 7,8% pe an, pe care ulterior le va aduce la Bursa de la Bucureşti. Acestea sunt cele mai mari dobânzi de la lansarea Fidelis, din vara anului 2020 încoace, scrie ZF.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

În timp ce indicele american S and P 500 se chinuie să treacă peste pierderea de circa 14% din 2022, sectorul energetic se îndreaptă către noi maxime și are parte o creştere considerabilă în ultimii doi ani, pe măsură ce preţul petrolului continuă să urce pe fondul cererii tot mai mari şi ofertei constrânse de actualul context geopolitic. Nivelul ridicat de cerere vine într-o perioadă în care numărul de călătorii va creşte semnificativ, scrie ZF. Acţiunile din energie continuă să domine lista câştigătorilor incluşi în S and P 500. Marţi, cel puţin şase companii energetice au stabilit noi recorduri pe bursă în SUA, printre Chevron, Valero şi ConocoPhillips. Veniturile sectorului energetic din SUA au crescut cu 14% în T1/2022 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, iar profiturile au urcat cu 268% în acelaşi interval de timp.

Ne uităm afară și vedem un raport potrivit căruia valoarea companiilor de tehnologie a scăzut foarte mult, pentru că s-au modificat metodele de evaluare. Astăzi toți investitorii merg spre companii cu creștere sustenabilă și se uită mai nou la profitabilitate. Până acum nu se uitau deloc la profitabilitate, ci se uitau doar la ratele de creștere. Și cifrele sunt impresionante: din companiile de tehnologie listate, 61% dintre ele au astăzi o capitalizare mai mică decât cea de dinainte de pandemie și 33% dintre ele au astăzi o valoare mai mică decât minimele din martie 2020, în pandemie. Problemele structurale nu sunt la companii, ci la stat, care are o structura prea mare de personal, un deficit prea mare și poate nu știe să gestioneze prea bine banii europeni. Este concluzia lui Andrei Cionca, CEO-ul Impetum Group, de la ultima dezbatere CONFIDEX.

Planul companiei Forbes de a deveni companie publică a picat. Înțelegerea anunțată în august trebuia să ducă evaluarea companiei la 630 de milioane de dolari printr-o fuziune cu Magnum Opus Acquisition, un SPAC din Hong Kong. Printre investitorii care au vrut ca Forbes să se listeze prin SPAC se numără și Binance, care a investit 200 de milioane de dolari în acest plan. Anularea înțelegerii a fost cauzată de scăderile din piața din capital.

Autoritățile Europene care urmăresc piețele de capital și instrumentele financiare, pe scurt ESMA, spun că inflația ar putea face ca investitorii să redirecționeze banii în criptomonede. Președintele autorității, Verena Ross, spune că trebuie făcut un proiect de reglementare comun la nivelul UE pentru piața cripto. În prezent, nu există o astfel de reglementare și fiecare țară face propriile legi pentru sectorul cripto, potrivit ESMA. Parlamentul European a împuternicit deja ESMA să se ocupe de legislația comună pentru criptoactive.

Dacă facem progrese în ceea ce privește forța de muncă în România, am putea privi cu mare optimism orice fel de criză care se apropie. Aici avem cea mai mare criză, spune Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines Group, la ultima dezbatere CONFIDEX. Cel puțin în zona de turism, HoReCa și servicii, acum este crâncen, pentru că toți s-au orientat către altceva mai sustenabil. Este prima și cea mai importantă chestiune: resursa umană la modul general, demografic. La nivel calitativ, în sens de capabilități, abilități, ce învață în școală și cât de departe sunt școlile de ceea ce are nevoie mediul de afaceri. A treia chestiune e atitudinea, adaugă el.