Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârşitul primului trimestru din 2022 la un nou record, de aproape 2 mld. lei, în creştere cu 3,7% faţă de câştigul raportat în aceeași perioadă a anului trecut. Activele au urcat la un vârf de 641,8 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării cu un ritm mediu de 15,5% an/an, aproape triplu faţă de viteza medie de anul trecut, arată datele preliminare ale BNR.

Este cel mai bun prim trimes­tru din ultimii ani, după ce în trimestrul 1 din 2021 câştigul preliminar a fost de 1,89 mld. lei. Pe întregul an 2021 profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la un record de 8,3 mld. lei, potrivit datelor BNR, în creştere cu 66% faţă de câştigul raportat pentru 2020.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Nu știu de ce sistemul bancar trebuie să țină PIB-ul pe linia de plutire pentru că, în ultimii 10 ani de zile, PIB-ul a crescut mai repede decât a crescut sistemul bancar. Deci, din această perspectivă, PIB-ul a mers mai bine decât sistemul bancar. Bineînțeles, sistemul bancar acum culege roadele restructurărilor pe care le-a făcut în ultimul deceniu și modalități în care privesc ei creditarea, adică băncile își asumă riscuri foarte mici din perspectiva creditării.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.