Analiştii financiari au redus în aprilie la 2,3% estimările privind creşterea economiei, de la 3% cât preconizau în martie. Și spun că în 12 luni cursul valutar va atinge 5,05 lei pentru un euro. Inflaţia va ajunge la 8,43%, cel mai ridicat nivel de la debutul sondajului, spun analiștii CFA România. Iar indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 5,41%. Ce mai e de remarcat? Reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni – aici avem un procent de 13%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020. Sunt cu Dariana.
Advertisment
Cea mai ciudată măsură din noul pachet social este amânarea ratelor la bănci. O spune Anca Dragu, fost ministru de Finanțe. Și pe bancheri, cine îi întreabă? Amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni, decisă de coaliţia de guvernare, i-a luat prin surprindere și pe ei. Modalitatea concretă de aplicare a noului moratoriu de amânare a ratelor este în ceaţă deocamdată, scrie ZF. Nu este clar care sunt condiţiile, ce criterii de departajare a clienţilor există, dacă vor fi suficiente simple solicitări de amânare transmise de clienţi băncilor sau trebuie trimise şi anumite documente justificative. Ce controverse a stârnit decizia coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR, vedem împreună aici, la Ce Câștig Azi. Începem!
Contextul macroeconomic este unul favorabil investiţiilor. Nu există riscul unei recesiuni iminente în următoarea perioadă, a spus, joi, Iulian Stanciu, preşedintele executiv al eMAG, într-o conferinţă de presă. În România, faţă de criza financiară din 2009, rata de angajare este foarte mare, nu există un pericol iminent ca oamenii să piardă locurile de muncă. O altă diferenţă faţă de atunci este cursul de schimb, atunci o luase foarte mult în sus, iar acum BNR va ţine cu dinţii de curs ca măsură împotriva inflaţiei, mai spune el.
Titlurile zilei
Oficialii Kremlinului spun că vor permite navelor care transportă alimente să părăsească porturile din Ucraina dacă unele sancţiuni vor fi ridicate. Porturile ucrainene din Marea Neagră au fost blocate odată cu începerea războiului. Asta a blocat peste 20 de milioane de tone de cereale în Ucraina, țară ce reprezintă 12% din exporturile globale de grâu şi 17% din exporturile globale de porumb. Ucraina este și cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui din lume.
Guvernul Ungariei va impune impozite excepţionale pe “profiturile suplimentare” ale băncilor şi ale marilor companii private. Premierul Orban a anunţat pe pagina sa de Facebook că băncile şi companiile care fac “profituri suplimentare” pe fondul situaţiei dificile a războiului din Ucraina şi a creşterii preţurilor, vor trebui să contribuie la costurile de întărire a armatei şi la finanţarea plafoanelor la facturile de energie ale gospodăriilor.
Inflația schimbă comportamentul consumatorilor, dar un sondaj recent arată că și firmele acționează diferit în această perioadă, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro. Directorii financiari planifică reduceri ale cheltuielilor, în timp ce directorii executivi vor să lupte împotriva inflației prin creșterea prețurilor. Marjele de profit ale corporațiilor sunt aproape de niveluri record atât în Statele Unite, cât și în Europa, ceea ce arată că firmele au reușit până acum să gestioneze bine presiunea inflației. Însă lipsa de bani a consumatorilor ar putea da peste cap planurile corporatiste.
BLITZ e prima agentie imobiliara romaneasca lansată și în Metaverse. Vei putea intra de la tine de acasă, indiferent unde locuiești, în Metaverse, cu avatarul tău și vei putea viziona modele 3D ale unor proprietăți din Dubai, ca și cum ai viziona proprietăți în timp real și în format fizic.
Suntem generoși. O arată cifrele: 80% dintre români spun că donează bani, produse, timp și fac gesturi caritabile, arată un studiu de profil. Peste 60% dintre cei care s-au implicat social recunosc că asta i-a făcut să simtă mulțumire și satisfacție. Cei mai mulți, peste un sfert dintre românii chestionați, susțin că se implică și/sau donează cel puțin o dată pe lună. Respondenții și-ar dori să se implice în lunile care urmează în următoarele domenii: educație de calitate, cu 48,16%, protecția mediului, cu 47,02%, apărarea păcii, cu 45,25%, drepturile omului, cu 41,95%, asigurarea accesului la servicii de sănătate, cu 41,32% și alimentație sănătoasă, cu 38,15%. Chestionarul a fost completat de un număr de 1.155 de respondenți, în perioada 12-20 mai 2022.
Multumesc !