Deficitul bugetar al României, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile țării, a ajuns la 16,33 de miliarde de lei după primele patru luni ale anului, echivalentul a 1,23% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă din 2021. Veniturile bugetului consolidat au însumat 144 miliarde de lei, în aceeași perioadă, cu 22% mai mult față de anul trecut. Evoluția favorabilă a acestora fost influențată cu precădere de avansul veniturilor din TVA, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, venituri nefiscale, contribuții de asigurări și fonduri europene. La polul opus, cheltuielile au avut un avans de 15,6% și au ajuns la 160 miliarde de lei. Ce ne arată aceste cifre? Discutăm la „Ce câștig azi?”.
Advertisment
Adopția în masă a pieței cripto începe să își facă simțită prezența. În 2021 46% dintre adulții americani au raportat că au avut venituri de 6 cifre din criptomonede. 25% au obținut venituri cuprinse între 50.000 de dolari și 100.000 de dolari și 29% au obținut venituri mai mici de 50.000 de dolari, arată un studiu FED. Per total, 11% dintre adulți au ținut criptomonedele ca investiții, în timp ce 2% au folosit criptomonedele pentru cumpărături și 1% au folosit activele digitale pentru a trimite bani prietenilor sau familiei. Va arăta și anul înc urs la fel de bine, dacă luăm în considerare scăderile masive din piață? Aflii imediat aici, la ce câștig azi.
Digitalizarea în România va fi monitorizată. Cum? Prin intermediul DES Hub, un proiect lansat de o asociație condusă de fostul secretar de stat Radu Puchiu. DES Hub va funcționa ca o punte de legătură între autorităţi, mediul privat, academic şi nonguvernamental, orientat spre creşterea performanţei economiei digitale în România.
Titlurile zilei
Lovitură pentru industria auto din România: Vinde Renault uzina de la Mioveni? Grupul francez, care în 2030 vrea să ajungă să producă numai mașini 100% electrice, a primit mai multe oferte de cumpărare pentru divizia de motoare cu ardere internă, din care face parte și Automobile Dacia. Miza? O afli la „Ce câștig azi?”.
YouTube a rămas în Rusia pentru a servi drept sursă de știri independente, a spus CEO-ul platformei Susan Wojcicki la Forumul Economic de la Davos.
Marile cripto exchange-uri își pun baza în planul lui Do Kwon, de a ridica Terra din cenușa celor 40 de miliarde de miliarde de dolari evaporate din piață în doar câteva zile, ca urmare a prăbușirii LUNA și UST cu 100%. Cum arată revenirea? O variantă 2.0 a blockchain-ului Terra care va fi lansată mâine. Ce va face Do Kwon în cazul în care evenimentele nu decurg conform planului? Vei afla în doar câteva minute.
Investitorii Twitter au votat împotriva realegerii lui Egon Durban, unul dintre aliații lui Elon Musk, în board-ul compnaiei. Decizia a fost luată miercuri, după ce Durban a reușit să evite una dintre cele mai mari întrebări venite din partea companiei: Va putea Elon Musk să încheie tranzacția de 44 de miliarde de dolari?
Antreprenorul Gary Vee, organizează VeeCon, prima conferință in lume unde accesul se face exclusiv pe bază de NFT. Oricare dintre cele 10.255 de active din colecția Vee-Friends îți oferă acces la toate evenimentele din următorii 3 ani. Fiecare ediție conține 9 conferințe tematice. Prețul unui NFT este de 8,3 ETH sau 16.000 de dolari.