Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 16,33 miliarde de lei, în scădere față de cel înregistrat anul trecut, de 20,7 miliarde de lei, potrivit ZF. Exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a ajuns la 1,23%.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 144,4 miliarde de lei, cu 22% peste nivelul din primele 4 luni din 2021. Evoluția a fost influențată cu precădere de avansul veniturilor din TVA, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, venituri nefiscale, contribuții de asigurări și fonduri europene.

La popul opus, cheltuielile bugetare au ajuns la 160,7 miliarde de lei – un avans de 15,6%.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Am discutat subiectul cu Dumitru Miron, profesor la ASE.

“Trebuie să nu cădem în fetișismul cifrelor pentru că există o dimensiune nominală și o dimensiune reală a acestora. Aceste procente și valori sunt influențate de faptul că a crescut indicele prețurilor iar activele se exprimă la prețuri mai ridicate, și atunci sigur că TVA-ul, care e cotă dintr-un nivel de bază, e mai consistent.

Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că noi stăm prost la niște indicatori irelevanți, cum ar fi rata de colectare a veniturilor bugetare, printre cele mai mici din Europa, și cheltuielile care sunt cu probabilitate mult mai mare decât probabilitatea cu care pot fi colectate veniturile. Acestea vor duce, după părerea mea, la menținerea în zona periculoasă a deficitului bugetar, chiar dacă Uniunea Europeană ne-a transmis un mesaj pozitiv.”, a declarat Dumitru Miron, profesor la ASE.