Dificultățile economice globale se resimt din plin și în România, mai ales că avem un sistem fiscal total dezechilibrat, cu precădere între impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Mediul de afaceri de la noi resimte instabilitatea și se teme la orice pas de legi noi, aplicate nepotrivit. Companiile au valoare adăugată mică, și putere de negociere redusă, în contextul inflaționist prin care trecem, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Advertisment
“Mediul de afaceri acționează deja cu prudență. Ceea ce este îngrijorător este că această prudență se reflectă în lipsa de investiții pentru viitor, tocmai într-un context în care trebuie să existe un anume apetit de risc, un anume apetit de a-ți asuma viitorul, de a fi vizionar.
Sigur că sunt domenii și domenii. Domenii în care antreprenorii sunt mai conservatori ca niciodată și domenii în care văd că se asumă riscuri, de exemplu în domeniul economiei verzi. Întâmplător cunosc mai bine domeniul ambalajelor din bioplastic și compostabile – se asumă riscuri, se fac investiții, se merge înainte. Dar trebuie să mergem înainte și în agricultură și în domeniile clasice ale industriei. Pentru asta, ne trebuie stabilitate, mai ales acum.
Titlurile zilei
A flutura schimbări legislative în domeniul impozitării, a nu da, din punct de vedere al politicilor și al legislației, sentimentul de siguranță mediului de afaceri, devine extrem de neproductiv. Se adaugă la cauzele obiective care inhibă mediul de afaceri să se uite cu optimism în viitor și să investească.”, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.