ASF schimbă frecvenţa de raportare a investiţiilor Pilon II din trimestrial în lunar. Pentru prima dată de la înfiinaţrea sistemului de pensii private Pilon II în România, cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti, adică cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, își vor publica în fiecare lună remuneraţiile, inclusiv bonusurile. Câteva milioane de salariaţii români contribuie în medie, lunar, cu circa 850 mil. lei în Pilonul 2 de pensii.
Advertisment
2.500 de șefi de stat și de guvern, lideri politici sau reprezentanți ai societății civile participă la a 50-a ediție a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. Tema principală: conflictul din Ucraina. Președintele Zelenski, centrul atenței, dar prin videoconferință. Marele absent? Rusia. Care va fi, totuși, sub lupa comunității internaționale. Este întâlnirea cu cea mai mare încărcătură geopolitică și geoeconomică din istoria summit-ului. Are adepți, dar a atras și critici. Grupurile care militează împotriva inegalității contestă forumul pentru „retorica sa goală”. Îl văd ca pe un mijloc de îmbogățire a celor deja bogați, în pofida oamenilor de rând. Dezbatem subiectul în câteva momente.
BNR înființează Comitetul de plăți, prin consiliul de Administrație. Care sunt obiectivele? Identificarea măsurilor necesare pentru consolidarea pieței plăților de retail și dezvoltarea unei piețe integrate. Urmează propunerea măsurilor pentru sprijinirea dezvoltării pieței plăților, precum și monitorizarea progreselor tehnologice și a evoluției sale în domeniul serviciilor de plată la nivel national și stabilirea de strategii în domeniu după reglementările europene, internaționale și naționale în materie de plăți la nivelul pieței plăților din România. Inițiativa implică inclusiv reprezentanți ai companiilor de tip FinTech și ai mediului de afaceri.
Titlurile zilei
Protocolul de plăți interbancare, SWIFT, lucrează la implementarea plăților prin monedele digitale emise de băncile centrale, sau CBDC-uri. Nick Herrigan, directorul departamentului de inovații din SWIFT, spune că este necesar ca sisteme diferite și CBDC-uri diferite trebuie să poată lucra împreună pentru a le oferi business-urilor și consumatorilor posibilitatea de a face plăți fără dificultate cu monede digitale.
Aproape jumătate dintre consumatorii români, 46%, ar vrea în viitor o mașină hibridă sau electrică. Dintre ei, 63% ar cumpăra una datorită costului de alimentare, mai mic față de cel benzinei sau motorinei, 49% sunt motivați de protecția mediului, 47% de sănătatea personală, iar 40% sunt atrași de stimulentele acordate de stat…e și asta o soluție. Un motiv principal pentru care 23% dintre consumatorii români rămân reticenți cu privire la mașinile electrice este infrastructura publică de încărcare, încă precară, conform Deloitte.
Termocentrala de la Mintia, una dintre cele mai mari unități de producție a energiei electrice din România, prezentă în portofoliul Complexului Energetic Hunedoara, va fi scoasă la vânzare, potrivit ZF. Prețul de pornire? 91 de milioane de euro. Cu o istorie de peste 50 de ani și cu cinci grupuri energetice – cu o capacitate totală de 1.075 MW, Termocentrala Mintia a fost oprită în martie 2021. Viitorul cumpărător va trebui să țină cont de anumite condiții odată cu achiziția, impuse de Ministerul Energiei. Discutăm, pe larg, imediat.
Peste 70% dintre angajatorii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa se îndreaptă către sistemul de lucru hibrid, arată un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE România. Timpul pierdut în trafic, cheltuielile cu transportul, mânarea și vestimentația, alături de faptul că nu reușesc să îmbine viața personală cu cea profesională, se numără printre motivele pentru care angajații nu vor să se întoarcă la birou.
Seria „The Stakeborg Talks” aduce în atenția publică oportunitățile generate de tehnologia blockchain și invită la dezbateri personalități marcante și lideri de opinie care activează în această zonă sau în industrii conexe.Evelyne Vîlcu, directorul departamentului de dezvoltare în cadrul Stakeborg, este una dintre aceste personalități CARE…Fondat în România la începutul anului 2020, Stakeborg este un start-up care promovează aplicabilitatea tehnologiei blockchain și își asumă rolul de educare a opiniei publice. Pe 25 mai are o nouă întâlnire, la Iași.