Rusia evită încă o dată default-ul. A achitat în avans două tranșe ale obligațiunilor suverane.
Advertisment
Rubla a atins pe 20 mai cel mai ridicat nivel al ultimilor 5 ani. De la începutul anului, gigantul rus Gazprom încasează de la Uniunea Europeană câte 200 de milioane de dolari pe zi. Până la finalul anului, ar putea primi suma record de 100 de mld. de dolari de la UE, dublu față de anul trecut, spun analiștii Citigroup.
Totul în ciuda sancțiunilor impuse de Occident. Pare că Rusia nu resimte șocul economic, dimpotrivă. Cum se explică?
Titlurile zilei
Am discutat subiectul cu Laurian Lungu, economist.
“Răspunsul este unul mai complex, însă foarte pe scurt ideea este că Rusia avea o piață de desfacere către Europa în ceea ce privește multe produse. Ea vindea Europei și gaz, și petrol și așa mai departe. În urma acestor sancțiuni pe care Europa și Statele Unite le-au impus Rusiei, bineînțeles că Rusia și-a găsit alte piețe de desfacere. Nu în totalitate. Este greu să exporte gazul pe care îl exportau către Europa, către China sau India, de exemplu, pentru că sunt niște probleme logistice destul de complicate. Însă asta este ceea ce s-a întâmplat de când s-au aplicat sancțiunile.
Practic, este vorba de o reașezare a piețelor, a cererii și ofertei către alte piețe și în speță vorbim de India, China, chiar și Iranul. Deci sunt multe alte țări care intră și suplinesc cererea pe care o avea Europa înainte.”, a declarat Laurian Lungu, economist.